Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Proti uväzneniu opozičného lídra protestovali v Naí Díllí tisíce ľudí

Indická polícia stráži diaľnicu neďaleko Naí Dillí s cieľom zabrániť tisícom protestujúcich dostať sa do hlavného mesta. Foto: TASR/AP

V parlamentných voľbách, ktoré sa začnú 19. apríla a potrvajú šesť týždňov, môže odovzdať svoj hlas takmer miliarda Indov.

Naí Dillí 31. marca (TASR) - V hlavnom meste Indie sa v nedeľu zhromaždili vysokopostavení predstavitelia aj tisícky prívržencov opozície na protest proti uväzneniu opozičného politika, ku ktorému došlo len niekoľko týždňov pred parlamentnými voľbami. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Arvinda Kedžrivála, šéfa vlády zväzového teritória Naí Dillí a kľúčového lídra opozičnej aliancie, ktorá sa sformovala, aby sa v aprílových voľbách postavila proti súčasnému indickému premiérovi Naréndrovi Módímu, zadržali minulý týždeň v súvislosti s dlho prebiehajúcim vyšetrovaním korupcie.

Kedžriválova regionálna vláda v Naí Dillí je obviňovaná z toho, že brala úplatky pri vydávaní obchodných licencií súkromným firmám na predaj a výrobu alkoholu. Zadržaný politik akékoľvek previnenie popiera.

"India smeruje k autokracii. Táto vláda jedného muža vedie krajinu do záhuby," vyhlásil pred demonštrujúcim davom expremiér Maháraštry Uddhav Thackeray s odkazom na Módího.

V parlamentných voľbách, ktoré sa začnú 19. apríla a potrvajú šesť týždňov, môže odovzdať svoj hlas takmer miliarda Indov. Podľa AFP ide o najväčšie demokratické podujatie na svete.

Mnoho odborníkov považuje znovuzvolenie Módího a jeho Indickej ľudovej strany (BJP) za predvídateľné, sčasti preto, že asertívna hinduisticko-nacionalistická politika, ktorú presadzuje, rezonuje medzi príslušníkmi väčšinového indického vierovyznania - hinduizmu.

Viacero lídrov opozičnej aliancie INDIA, zloženej z dvoch desiatok politických strán, sa v nedeľu prihovorilo demonštrantom v metropole Naí Dillí.

"Toto je boj o záchranu Indie. Ak sa BJP vráti k moci, ústavu zahodí," vyhlásil " povedal predseda Indického národného kongresu (INC) Gándhí.

Manželka Kedžrivála na proteste prečítala prejav, ktorý bol podľa nej posolstvom uväzneného politika. "Chcem, aby sme spoločne vybudovali novú Indiu, v ktorej bude existovať spravodlivosť pre každého," uviedla.