Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin a Erdogan sa dohodli na užšej koordinácii v Sýrii

Na archívnej snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Putin a Erdogan sa nachádzajú na opačných stranách konfliktu v Sýrii: Rusko poskytuje podporu sýrskej vláde, Turecko zase podporuje povstalecké skupiny bojujúce proti silám prezidenta Bašára Asada.

Moskva 23. januára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan sa na stredajšom stretnutí v Moskve dohodli na užšej koordinácii svojich krokov v Sýrii. Informovala o tom agentúra AFP.

"Spolupráca medzi Ruskom a Tureckom je oporným bodom pre mier a stabilitu v Sýrii," povedal Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii po rozhovoroch s Putinom, ktoré trvali približne tri hodiny.

"Dohodli sme sa na tom, ako budeme koordinovať našu prácu v blízkej budúcnosti," povedal Putin a rozhovory s Erdoganom, na ktorých boli prítomní aj ministri obrany oboch krajín, označil za "efektívne".

Putin a Erdogan sa nachádzajú na opačných stranách konfliktu v Sýrii: Rusko poskytuje zásadnú podporu sýrskej vláde, zatiaľ čo Turecko podporuje povstalecké skupiny bojujúce proti silám tamojšieho prezidenta Bašára Asada. Napriek tomu Rusko a Turecko úzko spolupracujú na hľadaní politického riešenia sedemročného konfliktu, poznamenala AFP.

Podľa agentúry DPA sa schôdzka Putina a Erdogana skončila bez oznámenia potenciálnej dohody o plánovanej, Tureckom kontrolovanej zóne na severe Sýrie.

Turecko presadzuje zriadenie takzvanej "bezpečnej zóny" pozdĺž svojej hranice so severom Sýrie, aby zaistilo bezpečnosť a zastavilo prúd migrantov po tom, čo Spojené štáty oznámili odsun svojich síl zo Sýrie.

Turecko dostalo od USA pozitívnu reakciu na plánovanú bezpečnú zónu a nemá problém ani s Ruskom v tejto otázke, povedal Erdogan v Moskve.

Rusko predtým navrhovalo odovzdať kontrolu nad všetkými oblasťami na severe Sýrie, ktoré kontrolujú Kurdi, Asadovej vláde. Turecko bolo proti.