Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Putin bol na Ukrajine ešte pred pravoslávnou Veľkou nocou

Na videosnímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a veliteľ zoskupenia vojsk "Dnepr" generálplukovník Oleg Makarevič sa zdravia po príchode na veliteľstvo, ktoré sa nachádza v smere na ukrajinské mesto Cherson v utorok 18. apríla 2023. Foto: TASR - AP

Tvrdí to stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Kyjev/Moskva 18. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin navštívil vojakov ruskej armády v okupovaných regiónoch Luhanskej a Chersonskej oblasti na východe a juhu Ukrajiny ešte pred pravoslávnou Veľkou nocou, ktorá sa slávila v uplynulých dňoch. Tvrdí to stanica Rádio Sloboda (RFE/RL)

O Putinovej návšteve informoval Kremeľ v utorok, jeho hovorca Dmitrij Peskov pritom uviedol, že sa uskutočnila v pondelok.

Kremeľ zverejnil aj video, ktoré zachytáva, ako Putin navštevuje veliteľské štáby a počúva hlásenia od veliteľov. Pravosť nahrávok nebolo možné nezávisle overiť, upozorňuje AP.

Stanica RFE/RL však s odvolaním sa na ruské nezávislé médiá predpokladá, že Putin bol na okupovanom východe a juhu Ukrajiny ešte pred pravoslávnou Veľkou nocou.

Citované médiá argumentujú, že na zverejnenom videu pri odovzdávaní ikony Putin hovorí: "Teraz bude Veľká noc, však?".

Tieto slová naznačujú, že komunikácia s vojakmi v zóne tzv. špeciálnej vojenskej operácie - ako sa v Rusku musí hovoriť o vojne na Ukrajine - sa uskutočnila pred 16. aprílom.

Vo videu zverejnenom na webovej stránke Kremľa je však slovo "bude" vystrihnuté. Rovnako chýba aj vo videu zverejnenom prezidentovou tlačovou službou na platforme Telegram.

Putinove návštevy štábov ruskej armády na okupovaných územiach sa konajú v čase, keď sa Ukrajina pripravuje na novú protiofenzívu s cieľom získať späť Rusmi obsadené územia.

Putin v marci navštívil prístavné mesto Mariupol na pobreží Azovského mora, ktoré ruské jednotky dobyli v máji 2022 po dvoch mesiacoch urputných bojov.

Rusko anektovalo Chersonskú, Luhanskú, Záporožskú a Doneckú oblasť vlani v septembri po sporným referendách. Väčšina krajín tento krok odsúdila ako nezákonnú anexiu, ktorá je v rozpore s medzinárodným právom.