Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Putin informoval Asada, že mu dodá systém S-300

Na archívnej snímke z 9. mája 2016 v Moskve raketový systém protivzdušnej obrany S-300 počas vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv Dňa víťazstva nad hitlerovským Nemeckom v druhej svetovej vojne. V priebehu dvoch týždňov dodá Rusko sýrskej armáde raketový systém protivzdušnej obrany S-300, a to v rámci posilnenia jej bojových spôsobilostí. Foto: TASR/AP

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov povedal, že dodanie systému S-300 je zvrchovaným právom Ruska i Sýrie.

Moskva 24. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin informoval v pondelok sýrsku hlavu štátu Bašára Asada, že dodá jeho armáde raketový systém protivzdušnej obrany S-300. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

"Ruský prezident informoval (Asada) o rozhodnutí prijať niekoľko dodatočných opatrení na zaistenie bezpečnosti ruských vojakov v Sýrii a na posilnenie protivzdušnej obrany tejto krajiny vrátane dodania moderného systému protivzdušnej obrany S-300 Sýrii," uviedol Kremeľ.

Krátko predtým sa k záležitosti vyjadril hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Na novinársku otázku, či dodanie systému S-300 Sýrii môže poškodiť rusko-izraelské vzťahy, odvetil, že toto opatrenie nie je namierené proti tretím krajinám. Opatrenie má podľa neho zabezpečiť lepšiu ochranu ruských jednotiek po nedávnom zostrelení ruského lietadla Il-20 sýrskou protivzdušnou obranou, ktorá tak reagovala na predchádzajúci nálet Izraela.

"Podľa našich vojenských expertov bolo príčinou tejto tragédie úmyselné konanie izraelských pilotov, čo nemôže nepoškodiť naše vzťahy. A čo je najdôležitejšie, núti to ruskú stranu, aby prijala ďalšie účinné opatrenia na zaistenie bezpečnosti našich vojakov v Sýrii. Z tohto hľadiska bolo prijaté rozhodnutie, ktoré dnes oznámil minister obrany Šojgu," vysvetlil Peskov.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov povedal, že dodanie systému S-300 je zvrchovaným právom Ruska i Sýrie. Dúfa, že to nepokazí vzťahy medzi Ruskom a Izraelom. "Naše vzťahy (s Izraelom) sú omnoho širšie," poznamenal.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu ešte skôr v pondelok oznámil, že v priebehu dvoch týždňov dodá Rusko sýrskej armáde raketový systém protivzdušnej obrany S-300, a to v rámci posilnenia jej bojových spôsobilostí.

"Sýrske ozbrojené sily dostanú v priebehu dvoch týždňov moderný raketový systém protivzdušnej obrany S-300. Je schopný zachytiť letecké útočné zbrane do vzdialenosti viac ako 250 kilometrov a zasiahnuť súčasne niekoľko vzdušných cieľov," špecifikoval Šojgu.

Okrem toho, ako poznamenal, veliteľské stanovištia a samotné jednotky sýrskej protivzdušnej obrany budú vybavené ruskými automatizovanými systémami riadenia, ktoré okrem iného zaručia identifikáciu ruských lietadiel.

Ruské prieskumné lietadlo Il-20 zostrelila sýrska raketa 17. septembra nad Stredozemným morom. Zahynulo všetkých 15 osôb na palube. Bezprostredne po incidente Rusko zo zodpovednosti za zostrelenie svojho lietadla obvinilo Izrael. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruským lietadlom pripravujúcim sa na pristátie sa v čase incidentu kryli izraelské stíhačky F-16, ktoré boli na misii s cieľom zaútočiť na objekty v sýrskej provincii Lázikíja.

Ruské ministerstvo obrany neskôr informovalo, že sýrsky systém protivzdušnej obrany S-200 (sovietskej výroby), ktorého raketa omylom zasiahla ruské špionážne lietadlo, nebol vybavený ruským detektorom na automatické rozlíšenie svojich jednotiek od protivníkových (tzv. systém vlastný-cudzí).