Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Putin prirovnal situáciu v pásme Gazy k obliehaniu Leningradu

Palestínski demonštranti počas zrážok s príslušníkmi izraelských síl po demonštrácii na vyjadrenie solidarity s obyvateľmi pásma Gazy v meste Nábulus, na Západnom brehu Jordánu 13. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Ruský prezident už predtým uviedol, že pozemná ofenzíva povedie k totálne neprijateľnému množstvu civilných obetí.

Biškek 13. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok prirovnal obliehanie pásma Gazy k blokáde Leningradu počas druhej svetovej vojny. Vyjadril aj ochotu Ruska prispieť k riešeniu tohto konfliktu. TASR správu prevzala z agentúr AFP, DPA a Reuters.

"Izrael sa chystá urobiť niečo, čo je porovnateľné s obliehaním Leningradu počas Veľkej vlasteneckej vojny," povedal Putin novinárom v Kirgizsku, kde sa zúčastnil na summite Rady lídrov Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). "Toto je podľa môjho názoru neakceptovateľné," dodal.

Ruský prezident už predtým uviedol, že pozemná ofenzíva povedie k totálne neprijateľnému množstvu civilných obetí.

Izrael má podľa ruského prezidenta právo na záruky svojej bezpečnosti. Putin ho však obvinil z brutálnych metód a žiadal ochranu civilistov. Rusko podľa neho mohlo byť sprostredkovateľom v tomto konflikte.

"Rusko je pripravené spolupracovať so všetkými konštruktívne zmýšľajúcimi partnermi," povedal a Putin. Na vyriešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu je podľa neho kľúčové vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.

Rusko udržiava vzťahy s Izraelom, Palestínčanmi, Iránom, vládami popredných arabských krajín i hnutiami ako Hamas a Hizballáh. Opakovane obviňuje USA z ignorovania osudu Palestínčanov.

Izraelská armáda vyzvala v piatok ráno civilných obyvateľov v Gaze, aby sa evakuovali na juh tejto palestínskej enklávy pred možnou pozemnou ofenzívou. Hamas výzvu na evakuáciu obyvateľstva odmietol a označil ju za súčasť izraelskej propagandy.

Veľká vlastenecká vojna sa začala v júni 1941 po útoku nacistického Nemecka na Sovietsky zväz. Moskva a Berlín boli dovtedy spojenci a po začiatku druhej svetovej vojny si rozdelili sféry vplyvu vo východnej Európe vrátane okupácie tohto územia.

Blokáda Lenigradu trvala od 8. septembra 1941 do 18. januára 1944 a počas nej zahynuli státisíce civilistov.