Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Putin vyzval na radikálnu modernizáciu ruskej armády

Vladimir Putin (uprostred) Foto: TASR/AP Photo

Prezident kritizoval politické dedičstvo bývalého ministra obrany Anatolija Serďukova, ktorého vlani v októbri odvolali, oficiálne v dôsledku rozsiahleho korupčného škandálu.

Moskva 27. februára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval dnes na radikálnu modernizáciu ozbrojených síl Ruska počas nasledujúcich niekoľkých rokov. Podľa Putina je takýto proces potrebný, aby bola armáda schopná čeliť pokusom o narušenie mocenskej rovnováhy vo svete.

"Geopolitický vývoj si vyžaduje, aby bola naša odpoveď dobre premyslená a rýchla. Ruské ozbrojené sily sa musia posunúť na dramatickú novú úroveň potenciálu v priebehu budúcich troch až piatich rokov," vyhlásil Putin na stretnutí s najvyššími predstaviteľmi ministerstva obrany a armády.

Šéf Kremľa v tejto súvislosti vyjadril znepokojenie nad "vytrvalými snahami" o narušenie mocenskej rovnováhy, pričom poukázal na pokusy USA o vybudovanie nového raketového obranného systému.

Prezident zároveň kritizoval politické dedičstvo bývalého ministra obrany Anatolija Serďukova, ktorého vlani v októbri odvolali, oficiálne v dôsledku rozsiahleho korupčného škandálu.

Väčšina expertov je však presvedčená, že Serďukov prišiel o kreslo v súvislosti so zintenzívňujúcim sa zákulisným bojom ohľadne rozdelenia zhruba 230 triliónov rubľov (570 miliárd eur), ktoré Kremeľ do roku 2020 plánuje venovať na nákup nových zbraní.

Serďukov požadoval od zbrojárskych podnikov vyššiu kvalitu a nižšie ceny a preto často odmietal aj niekoľko mesiacov podpísať navrhované kontrakty.

Kritizoval pritom producentov za to, že namiesto nového vývoja nových zbraní pokračujú vo výrobe zastaraných modelov z čias Sovietskeho zväzu. Touto politikou si exminister rozhneval predstaviteľov zbrojárskeho priemyslu so silným napojením na Kremeľ.

Serďukov namiesto ruských zbraní nezriedka nakupoval výzbroj z cudziny, napríklad obojživelné útočné plavidlá z Francúzska, bezpilotné lietadlá z Izraela či obrnené vozidlá z Talianska, uviedla agentúra AP.