Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rada EÚ odsúhlasila členstvo Dánska v PESCO

Josep Borrell, foto z archívu. Foto: TASR

Borrell na sociálnej sieti dánskemu ministrovi obrany Troelsovi Lundovi Poulsenovi vyjadril pozitívne očakávania smerom k dôležitej a hodnotnej spolupráci.

Brusel 23. mája (TASR) - Rada EÚ v utorok potvrdila členstvo Dánska v stálej štruktúrovanej spolupráci (PESCO). Rada zároveň prijala 11 nových projektov v rámci tejto spolupráce. TASR o tom informuje na základe tlačovej správy Rady EÚ.

Dáni vlani v júni v referende odsúhlasili pripojenie svojej krajiny k spoločnej obrannej a bezpečnostnej politike (SOBP) EÚ, čím ukončili 30 rokov trvajúci výnimočný štatút Dánska. Krajina sa k SOBP oficiálne pripojila od 1. júla. V marci tohto roka sa stala členom Európskej obrannej agentúry (EDA).

"PESCO je ústrednou časťou našej obrannej spolupráce," uviedol v utorok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Pripojením Dánska a 11. novými projektami členské krajiny rozširujú a prehlbujú svoju spoluprácu. "To členským krajinám umožňuje spoločne investovať, rozvíjať potrebné spôsobilosti a pripravovať naše sily," dodal.

Borrell na sociálnej sieti dánskemu ministrovi obrany Troelsovi Lundovi Poulsenovi vyjadril pozitívne očakávania smerom k dôležitej a hodnotnej spolupráci.

Dánsko sa stalo 26. krajinou PESCO, ktorá pokrýva celkovo 68 projektov v oblasti výcviku, pozemných, námorných a vzdušných systémov či kybernetickej bezpečnosti.

PESCO je súčasťou spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ. Vytvára rámec na obrannú spoluprácu medzi členskými krajinami EÚ, ktoré spoločne rozvíjajú obranné spôsobilosti, zosúlaďujú investície a posilňujú operačnú pripravenosť, vzájomnú súčinnosť či odolnosť.