Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rada Európy spustila kampaň proti sexuálnemu zneužívaniu detí v športe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cieľom novej iniciatívy je rozšíriť rozsah pôsobnosti Dohovoru Rady Európy o ochrane detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním (Lanzarotský dohovor).

Brusel/Štrasburg 5. apríla (TASR) - Rada Európy (RE) vyzvala vo štvrtok verejné orgány a športové hnutia členských štátov, aby podnikli rozhodné kroky na zabránenie sexuálnemu zneužívaniu detí v oblastiach súvisiacich so športom. Cieľom novej iniciatívy je rozšíriť rozsah pôsobnosti Dohovoru Rady Európy o ochrane detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním (Lanzarotský dohovor).

Rada Európy pod sloganom "Začnime hovoriť" spustila v Madride medzinárodnú iniciatívu na zvyšovanie povedomia verejnosti, v ktorej vyzýva vlády, športové kluby, združenia a federácie, ako aj samotných športovcov, trénerov a rodičov, aby prijali konkrétne opatrenia na predchádzanie sexuálnemu zneužitiu detí.

Generálny tajomník RE Thorbjörn Jagland v správe pre médiá upozornil, že sexuálne zneužívanie detí je neospravedlniteľným zločinom a "treba urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme ho odstránili vo všetkých oblastiach spoločnosti vrátane športu".

Výskum, na ktorý sa odvoláva RE, naznačuje, že jedno z piatich detí v Európe je obeťou nejakého druhu sexuálneho násilia, ktorého sa často dopúšťajú osoby z ich "okruhu dôvery". Správa priznáva, že existuje len málo údajov o konkrétnych prípadoch sexuálneho zneužívania detí v športe, zároveň však upozorňuje, že deti v športovej oblasti môžu byť mimoriadne ohrozené z dôvodu nerovnakých "mocenských vzťahov" medzi trénermi a deťmi a že mnohé incidenty tohto druhu sú často umlčané a ututlané, aby sa predišlo škandálom.

Ďalšími faktormi, ktoré môžu zvýšiť zraniteľnosť detí pri sexuálnom zneužívaní v športe, je vynútená potreba fyzického kontaktu, kde sa často toleruje nevhodné sexuálne správanie a diskriminácia na základe rodovej nerovnosti. Okrem toho športové aktivity vystavujú deti potenciálnym rizikovým situáciám v šatniach, sprchách a pri prenocovaniach počas aktivít mimo rodného mesta.

Rada Európy vyzvala športové organizácie, aby podporovali kultúru rešpektovania a nulovej tolerancie voči sexuálnemu násiliu, aby určili osobu na ochranu detí, aby všetci vedeli, na koho sa dá v prípade potreby obrátiť, aby preveril profesionálov pracujúcich s deťmi a aby vycvičili trénerov v oblasti prevencie, včasného odhalenia incidentov a ich oznámenia zodpovedným orgánom. Konkrétne odporúčania RE sa týkajú nielen trénerov, ale aj samotných športovcov a ich rodičov.

RE oznámila, že v tejto súvislosti spustí internetový portál www.starttotalk.org, pripraví aj ďalšie materiály na zvyšovanie povedomia o tomto fenoméne, ako aj "školiacu súpravu" pre trénerov a športových manažérov, ktorá im pomôže pri predchádzaní prípadov sexuálneho zneužívania detí. Tieto materiály budú sprístupnené verejným orgánom, športovým inštitúciám a organizáciám na ochranu detí v celej Európe.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)