Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rajoy sedí na summite vedľa Michela - kritika násilia v Katalánsku

Španielsky premiér Marian Rajoy. Foto: TASR/AP

Televízne zábery z rokovacej sály potvrdili, že obaja premiéri si pred začatím rokovaní podali ruky, ako však postrehla televízna stanica RTBF, Rajoy ostentatívne ignoruje svojho belgického suseda.

Brusel 19. októbra (TASR) - Belgický premiér Charles Michel vo štvrtok po príchode na summit EÚ odmietol fámy, že by existovala nejaká kríza vo vzťahoch medzi Belgickom a Španielskom. Tá podľa televíznej stanice RTBF mohla vzniknúť po tom, ako premiér otvorene kritizoval násilné správanie španielskych poriadkových síl k voličom v Katlánsku počas referenda o nezávislosti tohto regiónu.

Michel ako jeden z mála politických lídrov EÚ odsúdil policajné násilie počas katalánskeho referenda o sebaurčení z 1. októbra. Španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý sa otvorene stavia proti katalánskym snahám o nezávislosť, po príchode na summit túto reakciu svojho belgického rezortného kolegu neocenil, uviedla RTBF.

"Podľa môjho názoru nie je žiadna kríza. A keby došlo ku kríze, predpokladám, že predseda vlády alebo minister zahraničných vecí by sa obrátili na svoj náprotivok v Belgicku, aby vyjadrili svoje obavy. To sa však nestalo," upozornil Michel. Podľa jeho slov sa dá hovoriť skôr o dramatizácii zo strany médií.

Belgický premiér zdôraznil, že podobne ako Európska komisia, i jeho vláda vyzýva Madrid na politický dialóg a na vyriešenie politickej krízy v spojitosti s dianím v Katalánsku. Zopakoval, že naďalej odsudzuje všetky formy násilia a ako presvedčený Európan nemôže byť spokojný s násilným dianím, ale trvá na politickom a mierovom riešení sporov.

RTBF upozornila, že španielsky premiér sa po príchode na summit k tejto téme vôbec nevyjadril. Zaujímavosťou však je, že počas zasadnutia Európskej rady Rajoy sedí hneď vedľa Michela. Televízne zábery z rokovacej sály potvrdili, že obaja premiéri si pred začatím rokovaní podali ruky, ako však postrehla RTBF, Rajoy ostentatívne ignoruje svojho belgického suseda.

Udalosti v Katalánsku EÚ vníma ako vnútorný ústavný spor Španielska. Dianie okolo sporného referenda nie je na programe oficiálnych rokovaní šéfov vlád a štátov EÚ.