Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúski vedci po prvý raz objavili mikroplasty v ľudskej stolici

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Vedci vo svojej pilotnej štúdii, ktorej výsledky zverejnili v utorok, testovali osem dospelých osôb z Rakúska, Británie, Fínska, Talianska, Holandska, Poľska, Ruska a Japonska.

Viedeň 23. októbra (TASR) - Tím vedcov z Lekárskej univerzity vo Viedni a Spolkového úradu pre životné prostredie po prvý raz odhalil prítomnosť mikroplastov v ľudskej stolici.

Vedci vo svojej pilotnej štúdii, ktorej výsledky zverejnili v utorok, testovali osem dospelých osôb z Rakúska, Británie, Fínska, Talianska, Holandska, Poľska, Ruska a Japonska. Požiadali ich, aby si počas jedného týždňa zapisovali, čo jedli a uchovávali vzorky svojej stolice, informuje tlačová agentúra DPA.

Ani jeden účastník výskumu nebol vegetarián, všetci jedli jedlo balené v plastoch a pili z plastových fliaš. Mikroplasty sa našli v stolici všetkých z nich.

"V našom laboratóriu sme schopní rozpoznať deväť rozdielnych typov plastov s veľkosťou v rozmedzí 50-500 mikrometrov," povedala Bettina Liebmannová z úradu pre životné prostredie.

Rozpoznané mikroplasty však tím vedcov nebol schopný spojiť s konkrétnym jedlom, ktoré testované osoby skonzumovali.

Doterajšie štúdie odhalili mikroplasty v tráviacom systéme, krvi, lymfe či pečeni zvierat, pripomína DPA.

Existujú náznaky, že tráviace orgány ľudí by mohli byť poškodené chemikáliami z plastov či zápalmi vyvolanými malými plastovými čiastočkami. Na zhodnotenie takéhoto rizika sú však podľa vedcov potrebné ďalšie štúdie.

Nemecký Spolkový inštitút pre analýzu rizík (BfR) v utorok uviedol, že podľa aktuálneho výskumu je nepravdepodobné, že by požitie mikroplastov predstavovalo pre ľudí zdravotné riziko.