Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rakúsky súd poslal do väzenia muža, ktorý hrozil bombou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obžalovaný vo veku 25 rokov bol uznaný za vinného zo závažného pokusu o vydieranie, keďže pri nahlasovaní bomby na tiesňovú telefonickú linku požadoval 500.000 eur.

Viedeň 6. novembra (TASR) - Na dva roky väzenia, z toho šesť mesiacov nepodmienečne, odsúdili v utorok vo Viedni muža, ktorý vyvolal pred zhruba dvoma mesiacmi rozsiahly zásah polície, keď pohrozil odpálením nálože v miestnom Dóme sv. Štefana.

Obžalovaný vo veku 25 rokov bol uznaný za vinného zo závažného pokusu o vydieranie, keďže pri nahlasovaní "bomby" na tiesňovú telefonickú linku požadoval 500.000 eur "v malých, použitých bankovkách", informovala tlačová agentúra APA. Rozsudok podľa nej zatiaľ nenadobudol právoplatnosť.

Nemenovaný muž, identifikovaný ako vyučený stolár a "nastávajúci profesionálny detektív", uskutočnil uvedený hovor 1. septembra počas čakania na metro. Vracal sa vtedy domov zo stretnutia s priateľom, počas ktorého údajne vypil šesť veľkých pív a tri vínne streky.

Súdnemu senátu svoje konanie nedokázal logicky vysvetliť, jeho obhajca však potvrdil na základe "viacerých vlastných pokusov", že konzumácia alkoholu "nemusí nutne viesť k nárastu intelektuálnej výkonnosti". "Žiadny vydierač sa neudá pri tiesňovom hovore a nevydiera políciu," dodal advokát v snahe brániť svojho mandanta.

Uvedený telefonát si vypočul aj 72-ročný dôchodca čakajúci na metro na tom istom nástupišti, ktorý si volajúceho odfotografoval svojím mobilom a následne upozornil políciu. Tá stihla pôvodcu hrozby zadržať priamo na stanici, odkiaľ telefonoval. Viedenský Dóm sv. Štefana, patriaci medzi najvýznamnejšie pamätihodnosti rakúskej metropoly, ako aj priľahlé námestie však medzitým museli evakuovať