Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Reakcie zahraničných médií na prezidentské voľby na Slovensku

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vpravo) prináša kyticu kvetov kandidátke na prezidentku Zuzane Čaputovej do jej volebnej centrály po 2. kole prezidentských volieb v Bratislave 31. marca 2019. Foto: TASR - Michal Svítok

Liberálna environmentálna aktivistka a relatívny nováčik v politike prilákala voličov zhrozených korupciou a politikou hlavných strán, píše sa v článku The New York Times.

Washington 31. marca (TASR) - Renomovaný americký denník The New York Times zverejnil v sobotu večer hneď päť článkov o výsledku prezidentských volieb na Slovensku.

Krátko po zverejnení predbežných výsledkov hlasovania denník publikoval správu agentúry Associated Press s titulkom "Liberálny nováčik Čaputová bola zvolená za prvú slovenskú prezidentku". Liberálna environmentálna aktivistka a relatívny nováčik v politike prilákala voličov zhrozených korupciou a politikou hlavných strán, píše sa v článku.

Denník potom zverejnil aj príspevok spravodajskej agentúry Reuters s podobným titulkom: "Liberálna právnička Čaputová zvíťazila vo voľbách a stala sa prvou slovenskou prezidentkou." Aj Reuters zdôraznil, že Čaputová využila verejný hnev nad korupciou a zoslabila trend víťaziacich populistov a politikov vystupujúcich proti EÚ v Európe.

The New York Times potom publikoval ešte ďalšie dva materiály agentúry Reuters o vývine výsledkov hlasovania po čiastkovom a konečnom sčítaní hlasov. Onedlho denník zverejnil aj rozsiahly článok od vlastných reportérov.

"Využijúc vlnu nespokojnosti verejnosti s rozšírenou korupciou, ale odmietajúc zapojiť sa do osobných útokov na svojich oponentov, sľúbila, že vráti slušnosť do slovenskej, často toxickej politickej klímy," napísali reportéri Marc Santora a Miroslava Germanová.

Čaputovej jednoznačné víťazstvo podľa nich dalo opozičným stranám v celom regióne nádej, že etnickí nacionalisti a populisti slabnú. Novinári ďalej popisujú Čaputovej pôsobenie pred kandidatúrou na prezidentku i jej predvolebnú kampaň.

"Čaputová majstrovsky zvládla pár základných ideí: zdvorilosť vo verejnom živote a transparentnosť vo vláde," napísali novinári The New York Times. Čaputová podľa nich zvládla vyjadriť znechutenie bez hnevu a s pokojom vyzývala na transparentnosť, slušnosť a spravodlivosť v politike i vo verejnom živote. Jej oponenti naopak siahli po témach, ktoré v minulosti zafungovali: migrantov nazývali znásilňovačmi a gejov a lesbičky hrozbami tradičnej rodiny.

"Rozsiahle konšpirácie boli hodené do toxickej vyhne rétoriky - v krajine, ktorá zaznamenala v posledných rokoch výrazný vzostup extrémistických skupín. Konečné výsledky sú víťazstvom iného typu politiky," uviedli reportéri. Pripomenuli však, že výsledky Mariana Kotlebu a Štefana Harabina zostávajú pripomienkou toho, že krajina je stále hlboko rozdelená.

BBC: Kandidátka bez politickej skúsenosti porazila vysokopostaveného diplomata


Londýn 31. marca (TASR) - Protikorupčná aktivistka Zuzana Čaputová zvíťazila v prezidentských voľbách na Slovensku, čím sa stala prvou ženskou hlavou štátu, napísala na svojom webovom portáli stanica BBC v reakcii na výsledok prezidentských volieb na Slovensku.

Čaputová, ktorá nemá takmer žiadnu politickú skúsenosť, v druhom kole porazila vysokopostaveného diplomata Maroša Šefčoviča z vládnej strany, uvádza BBC, dodajúc, že Čaputová vymedzila voľby ako boj dobra proti zlu.

BBC ďalej píše, že voľby sa konali rok po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý písal o prepojeniach medzi politikmi a organizovaným zločinom. Čaputová uviedla Kuciakovu smrť ako jeden z dôvodov, prečo sa rozhodla kandidovať za prezidentku, čo je však na Slovensku viac-menej reprezentatívna funkcia, napísala BBC.

Čaputová sa stala známa ako právnička, keď viedla 14 rokov trvajúci súdny spor proti ilegálnej skládke odpadu. Rozvedená 45-ročná matka dvoch detí je členkou liberálnej strany Progresívne Slovensko, ktorá nemá zastúpenie v parlamente.

Čaputová podporuje práva LGBT komunity v krajine, kde homosexuálne manželstvá a adopcie detí pármi rovnakého pohlavia zatiaľ neboli legalizované, uzaviera BBC svoj komentár.

AFP: Pozorovatelia prirovnávajú Čaputovú k Macronovi


Po sčítaní takmer všetkých hlasov v druhom kole prezidentských volieb na Slovensku sa ukázalo, že hlasná kritička vlády a protikorupčná aktivistka Zuzana Čaputová sa stane prvou slovenskou prezidentkou, píše agentúra AFP vo svojom komentári k výsledku prezidentských volieb na Slovensku.

Pozorovatelia podľa agentúry prirovnávajú Čaputovú k francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi - outsiderovi, ktorý sa dostal k moci vďaka svojmu reformnému programu. "Podobný príbeh sa objavil počas poslednej prezidentskej kampane vo Francúzsku, kde zvíťazil predstaviteľ nového politického trendu a nové politické hnutie," povedala analytička Aneta Világi pre AFP.

AFP cituje aj analytika Juraja Marušiaka, ktorý varoval, že oba tieto programy boli formulované v neurčitých kontúrach, takže môžu priniesť veľké sklamanie. "Rovnako ako Macron, Čaputová je symbolom veľmi hmlisto definovanej nádeje," povedal.

Agentúra však pripomína, že Čaputová jej ešte počas volebnej kampane povedala, že chce iniciovať systémové zmeny, ktoré by zbavili prokurátorov a políciu politických vplyvov.

Reuters: Víťazom prezidentských volieb je slovenská Erin Brokovichová


Nastúpiac na vlnu verejného hnevu nad korupciou, liberálna právnička Zuzana Čaputová vyhrala sobotňajšie prezidentské voľby na Slovensku, píše agentúra Reuters vo svojom komentári k výsledku druhého kola prezidentských volieb v krajine.

Čaputová, proeurópsky orientovaný nováčik v politike bude prvou ženou - prezidentkou v krajinách eurozóny. Po sčítaní percent hlasov z 98,1 percenta volebných okrskov získala 58,3 percent hlasov, zatiaľ čo jej súper, eurokomisár Maroš Šefčovič, získal 41,7 percent, píše agentúra.

Čaputová viedla 14-ročný súdny boj proti spoločnosti podnikateľa Mariána Kočnera, v súčasnosti obvineného z objednania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Kočnerova firma chcela vybudovať ilegálnu skládku odpadu v Čaputovej domovskom meste Pezinok. Čaputová nakoniec prípad vyhrala, čím si vyslúžila prezývku "slovenská Erin Brokovichová" podľa americkej bojovníčky za životné prostredie, ktorú vo filme z roku 2000 stvárnila Julia Robertsová.

Čaputovej víťazstvo komplikuje plán bývalého premiéra a lídra strany Smer-SD Roberta Fica odísť z politiky a stať sa predsedom Ústavného súdu, nakoľko k právomociam prezidenta patrí aj právo veta na túto pozíciu, píše Reuters. Jej víťazstvo tiež môže dodať silu opozičným stranám, snažiacim sa nahradiť stále najpopulárnejšiu stranu Smer-SD v budúcoročných parlamentných voľbách.

Politickí analytici však hovoria, že sociálne liberálna prezidentka tiež zmobilizuje Smer-SD a antisystémových voličov, pričom Fico tento boj už predznačil, keď tento týždeň nazval liberálov "ľuďmi bez hodnôt", podotýka agentúra vo svojom komentári.

Víťazstvo Čaputovej si všimli aj médiá na Havaji


Víťazstvo prvej slovenskej prezidentky - ženy si všimli aj miestne médiá na amerických Havajských ostrovoch.

Televízna stanica KITV Island News zverejnila článok denníka Financial Times s titulkom "Zuzana Čaputová vynesená k moci znechutením z vraždy novinára a jeho snúbenice".

Najväčší havajský denník Star-Advertiser uverejnil materiál spravodajskej agentúry Associated Press s titulkom "Slovenskí občania si práve zvolili svoju prvú prezidentku". Denník písal o Čaputovej aj po prvom kole volieb.

APA: Víťazstvo Čaputovej je napriek očakávanému výsledku "senzáciou"


O výsledkoch prezidentských volieb na Slovensku informovali v nedeľu aj médiá v Rakúsku a Nemecku. Podľa rakúskej agentúry APA sa víťazstvo Zuzany Čaputovej síce všeobecne očakávalo, napriek tomu je pokladané za "senzáciu". Do značnej miery konzervatívne a kresťansky orientovaná krajina bude mať po prvý raz vo svojich dejinách na poste hlavy štátu ženu, čo sa ešte pred niekoľkými mesiacmi zdalo nemožné, komentuje APA.

Liberálna politička mala pred druhým kolom volieb lepšiu východiskovú pozíciu, do rozhodujúceho hlasovania išla s výrazným náskokom pred renomovaným komisárom EÚ Marošom Šefčovičom. Napriek svojim liberálnym názorom v rodinnej politike dokázala Čaputová dobre zabodovať aj u konzervatívnych a kresťanských voličov, píšu APA i rakúsky denník Der Standard.

Dodávajú, že kariérny diplomat Šefčovič, nestraník nominovaný najsilnejšou vládnou stranou Smer-SD expremiéra Roberta Fica, už Čaputovej náskok nedobehol. Pred hlasovaním sa síce ešte pokúsil získať nevoličov a prívržencov krajne pravicových a pravicovopopulistických kandidátov, ktorí nepostúpili z prvého kola. Tí však zjavne neprišli k hlasovacím urnám - jeden ani druhý z "finalistov" pre nich nebol vzhľadom na svoje jednoznačné proeurópske a prozápadné zameranie prijateľný.

Správy o tom, že Slovensko bude mať prvú prezidentku, priniesli aj početné nemecké médiá. Všímajú si, že Čaputová sa voličom poďakovala aj v jazykoch menšín, čo označila za signál zmeny, pričom občanov vyzvala na jednotu. A pripomínajú, že potrebu zjednotenia vyzdvihol aj Šefčovič, keď súperke gratuloval a povedal jej, že má pred sebou veľkú zodpovednosť. Čaputovej podľa vlastných slov zaslal aj kvety, keďže si to ako prvá žena na poste hlavy štátu zaslúži, uviedol napríklad denník Die Welt. Podľa verejnoprávnej televízie ARD obaja kandidáti v druhom kole na rozdiel od niektorých iných uchádzačov z prvého kola opakovane zdôraznili, že chcú viesť slušný volebný súboj.

Spravodajská televízia n-tv konštatovala, že v mnohých krajinách Európy došlo v uplynulom čase po voľbách k posunu doprava - nie však na Slovensku, keď tam zvíťazila liberálna občianska aktivistka a presvedčená Európanka.

Týždenník Die Zeit podobne uviedol, že Čaputová bola súčasťou hnutia, ktoré po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice demonštrovalo za "slušné Slovensko". Stúpenci protestného hnutia túto právničku presvedčili, aby kandidovala, a odvtedy zaznamenala neobvykle rýchly politický vzostup.

Die Zeit dodáva, že post prezidenta je na Slovensku podobne ako v Nemecku prevažne reprezentatívny, napriek tomu má úspech Čaputovej symbolický význam, pretože táto právnička zastáva postoje, ktoré dosiaľ vo väčšine štátov východnej Európy dosiaľ sotva našli väčšinovú podporu - žiada lepšiu ochranu životného prostredia, chce bojovať proti korupcii a vyslovuje sa za právo na interrupciu.

Agentúra DPA píše, že Čaputovú opakovane kritizovali cirkev a ďalšie konzervatívne skupiny za jej postoje k interrupciám a homosexuálom, samotná kandidátka však po prvom kole uviedla, že jej víťazstvo ukazuje, že Slovensko nie je také konzervatívne, ako si mnohí ľudia myslia.

Origo.hu: V SR vyhrala voľby Čaputová, ktorá sleduje Sorosovu líniu


Sobotňajšie prezidentské voľby na Slovensku vyhrala kandidátka opozičných liberálnych strán Zuzana Čaputová, ktorá sa snaží sledovať líniu vízie "Spojených štátov európskych" amerického finančníka Georgea Sorosa, reagoval v nedeľu na výsledky volieb provládny server Origo.hu.

"Slovensko sa zobudilo: východoeurópska jar môže zmietnuť aj Orbánov režim," konštatoval v titulku protivládny server Pestibulvár.hu.

Internetové vydanie ľavicového denníka Népszava informovalo o víťazstve Čaputovej v článku pod titulkom "Prvá prezidentka Slovenska hovorila o pokore".

Server Privátbankár.hu pripomenul, že novou slovenskou prezidentkou bude liberálna protikorupčná právnička. Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság na Slovensku zožal veľké víťazstvo kandidát opozičného zomknutia.

Server b1.blog.hu v komentári podotkol, že Slováci potvrdili, že demokracia im je dôležitejšia než Maďarom. Autor Lajos Szelestey vyzdvihol, že Čaputová sa poďakovala voličom aj v jazyku menšín žijúcich na Slovensku, teda aj po maďarsky.