Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rohinskí utečenci majú hrôzu z predčasného návratu do Mjanmarska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rohingovia ušli do Bangladéša pred krvavými operáciami armády, systematickým prenasledovaním a násilnosťami, ktorým čelili v Jakchainskom štáte, súčasti Mjanmarska.

Rangún 9. novembra (TASR) - Rohinským utečencom v Bangladéši "naháňa hrôzu" návrat do Mjanmarska, uviedli desiatky medzinárodných humanitárnych organizácií v petícii zaslanej v piatok vládam oboch krajín.

Petícia - podpísaná zástupcami organizácií Oxfam, Save the Children či Medzinárodný záchranný výbor (IRC) - označila plány na začatie navracania moslimských Rohingov do Mjanmarska už tento mesiac za "nebezpečné a unáhlené".

Rohingovia ušli do Bangladéša pred krvavými operáciami armády, systematickým prenasledovaním a násilnosťami, ktorým čelili v Jakchainskom štáte, súčasti Mjanmarska. Od augusta 2017 ich ušlo vyše 725.000, takže vyšetrovatelia OSN boli nútení obviniť vládu v Mjanmarsku z genocídy, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Mjanmarská a bangladéšska vláda sa vlani dohodli na navracaní rohinských utečencov naspäť do Jakchainského štátu. Predstavitelia 30. októbra oznámili, že proces repatriácií sa začne v polovici novembra, napriek varovaniam, že utečencov budú čakať v Mjanmarsku rovnaké podmienky, aké ich z krajiny vyhnali.

"OSN opakovane vyhlasuje, že podmienky v Mjanmarsku v tomto období nie sú vhodné pre navracanie utečencov. Tí naďalej z Mjanmarska utekajú a spustenie repatriácií by teraz bolo unáhlené," uvádza sa v petícii podporenej 42 humanitárnymi organizáciami.

"Naháňa im hrôzu, čo sa s nimi stane, ak ich teraz vrátia do Mjanmarska," dodáva petícia.