Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Svet v roku 2017 prežil hladomor, matku všetkých bômb aj vírus ExPetr

Teraz.sk prináša prehľad udalostí vo svete za prvý polrok 2017. Foto: TASR/AP

Emmanuel Macron sa stal najmladším francúzskym prezidentom a Spojené kráľovstvo oficiálne oznámilo aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy.

Bratislava/Svet 26. decembra (TASR/Teraz.sk) - Prvých šesť mesiacov roka 2017 bolo vo svete neobyčajne rušných. Pozrite sa, čo všetko sme na našej planéte zažili.

JANUÁR


1. januára - predsedníctvo v Rade Európskej únie prebrala po Slovensku Malta.

20. januára - Donald Trump bol inaugurovaný za 45. prezidenta Spojených štátov amerických.



Koniec januára - V štyroch krajinách východného krídla NATO - Estónsku, Litve, Lotyšsku a Poľsku - začal fungovať mnohonárodný prápor Aliancie.

FEBRUÁR


3. februára - Mimoriadny summit EÚ na Malte: lídri sa dohodli na opatreniach na obmedzenie migrácie.

11. februára - Medzinárodného odsúdenia sa dostalo Severnej Kórei po tom, čo ponad Japonské more skúšobne odpálila balistickú strelu.

15. februára – Slovensko a Česko podpísali v bruselskej centrále NATO dohodu o vzájomnej ochrane vzdušného priestoru.

27. februára - Maďarsko začalo stavať druhú líniu zábran na južných hraniciach so Srbskom.

MAREC


10. marca - Organizácia Spojených národov upozornila, že svet čelí najväčšej humanitárnej kríze od roku 1945, keďže hladomor ohrozuje viac než 20 miliónom ľudí v štyroch krajinách (Jemene, Somálsku, Južnom Sudáne a Nigérii.

25. marca - Na summit NATO v Bruseli zavítal aj americký prezident Donald Trump.

29. marca - Spojené kráľovstvo oficiálne oznámilo aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa spustil proces odchodu Británie z Európskej únie.

Predseda Európskej rady Donald Tusk ukazuje list podpísaný britskou premiérkou Theresou Mayovou, ktorým Spojené kráľovstvo oficiálne oznámilo aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy v Bruseli 29. marca 2017.
Foto: TASR/AP

30. marec - Americká súkromná spoločnosť SpaceX umiestnila na obežnú dráhu Zeme družicu pomocou rakety Falcon-9, ktorej prvý stupeň bol použitý po prvý raz opakovane.



APRÍL


4. apríla - Maďarský parlament schválil vládnu novelu vysokoškolského zákona, ktorá sa najviac dotkla Stredoeurópskej univerzity (CEU) založenej v roku 1991 americkým finančníkom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom.

6. apríla - Spojené štáty odpálili približne 60 riadených striel Tomahawk na leteckú základňu v Sýrii. Išlo o reakciu na chemický útok v severosýrskej provincii Idlib zo 4. apríla, ktorý si vyžiadal najmenej 86 životov.

13. apríla - Najväčšiu nejadrovú bombu na svete - (Massive Ordnance Air Blast bomb, MOAB) - zhodili USA na tunelový komplex v afganskej provincii Nangarhár, patriaci miestnej odnoži Islamského štátu.

16. apríla – Väčšina Turkov sa v referende vyslovila za posilnenie právomocí hlavy štátu a zmenu politického systému zo súčasného parlamentného na prezidentský.

29. apríla - Lídri 27 krajín EÚ prijali na summite v Bruseli politické usmernenia pre rokovania o brexite.

MÁJ


2. mája - Český premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že plánuje podať demisiu do rúk prezidenta republiky Miloša Zemana.

7. mája - Emmanuel Macron sa stal najmladším francúzskym prezidentom v dejinách.





12. mája - Vyše 200.000 cieľov v prinajmenšom 150 krajinách zasiahol rozsiahly kybernetický útok škodlivým softvérom.

19. mája – Budapeštiansky súd potvrdil doživotný trest pre Slováka Jozefa Roháča za bombový útok z roku 1988 a dve vraždy z roku 1998.

22. mája - Teroristický bombový útok na koncerte speváčky Ariany Grande v Manchestri usmrtil 22 ľudí a ďalším vyše 100 osobám spôsobil zranenia.

Ozbrojení a maskovaní príslušníci polície hliadkujú pred Manchester Arenou po výbuchu, ku ktorému došlo na záver pondelňajšieho koncertu americkej popovej speváčky Ariany Grande v Manchesteri 22. mája 2017.
Foto: TASR/AP

23. mája - Český prezident Miloš Zeman podpísal milosť pre Jiřího Kajínka, odsúdeného za dvojnásobnú nájomnú vraždu.


JÚN


1. júna - Americký prezident Donald Trump potvrdil už vopred avizované odstúpenie Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody.

2. júna - Summit Európska únia - Čína potvrdil spojenectvo oboch strán v boji proti klimatickým zmenám.

7. júna - Dva súbežne vykonané teroristické útoky v iránskom hlavnom meste Teherán – na budovu iránskeho parlamentu a na mauzóleum vodcu iránskej revolúcie ajatolláha Rúholláha Chomejního - si vyžiadali 17 mŕtvych a 43 zranených. K atentátom sa prihlásil Islamský štát.

10. júna – V kazašskej Astane otvorili svetovú výstavu Expo 2017.


12. júna - Americký študent Otto Warmbier, ktorý bol 17 mesiacov väznený v Severnej Kórei, sa vrátil v kóme domov a o týždeň neskôr zomrel.

14. júna - Európska únia začala právne konanie voči Česku, Maďarsku a Poľsku pre relokácie migrantov.

18. júna – Iránske Revolučné gardy vypálili z domovských základní šesť rakiet stredného doletu typu zem-zem na ciele Islamského štátu v sýrskej provincii Dajr az-Zaur. Išlo o odvetu za teroristické útoky v Teheráne zo 7. júna.

21. júna – Islamský štát vyhodil do vzduchu Veľkú an-Núrího mešitu v irackom meste Mósul.

27. júna – Počítačové siete mnohých ukrajinských podnikov a spoločností sa stali cieľom série kybernetických útokov nového vírusu, ktorý dostal názov ExPetr.