Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Roskomnadzor požiadal Google a Apple o odstránenie aplikácie Navaľného

Na archívnej snímke Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Podľa vyjadrenia Roskomnadzor požiadal o odstránenie aplikácie v súvislosti s rozhodnutím moskovského súdu z 9. júna, zakazujúcim činnosť Fondu boja proti korupcii.

Moskva 20. augusta (TASR) - Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) požiadala spoločnosti Google a Apple, aby zo svojich obchodov stiahli aplikáciu "Navaľnyj", pretože podľa nej propaguje činnosť organizácií, ktoré sú v Rusku považované za extrémisticke a zakázané. Informovala o tom v piatok agentúra Interfax.

Podľa vyjadrenia Roskomnadzor požiadal o odstránenie aplikácie v súvislosti s rozhodnutím moskovského súdu z 9. júna, zakazujúcim činnosť Fondu boja proti korupcii (FBK), ktorý založil väznený opozičný líder Alexej Navaľnyj.

"Spomínaná aplikácia sa používa na pokračovanie v činnosti a organizovanie udalostí extrémistickou organizáciou," uviedol Roskomnadzor.

Interfax tiež uvádza, že 26. júla Roskomnadzor zablokoval na území Ruska takmer 50 webových stránok spojených s Navaľným. Podľa agentúry Reuters publikovali Navaľného spojenci v aplikácii "Navaľnyj" rôzne správy a blogy po tom, ako boli tieto webstránky zablokované.

Navaľného zadržali v januári po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z pokusu o otravu nervovoparalytickou látkou typu novičok. Z tohto činu Navaľnyj obviňuje ruského prezidenta Vladimira Putina a ruské tajné služby. Kremeľ akúkoľvek úlohu pri otrave popiera.

Moskovský súd následne vo februári rozhodol, že počas pobytu v Nemecku Navaľnyj porušil podmienky podmienečného prepustenia v kauze starého prípadu sprenevery, ktorý sa všeobecne považuje za politicky motivovaný.