Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rozdelenie Kosova je jediným reálnym riešením, tvrdí srbský premiér

Kosovský hraničný priechod Brnjak Foto: TASR/AP

Podľa Dačiča sa v súčasnosti musia vzťahy Prištiny a Belehradu uvoľniť a do vstupu do EÚ je potrebné nájsť udržateľné riešenia.

Belehrad 22. septembra (TASR) - Rozdelenie Kosova je podľa srbského premiéra Ivicu Dačiča jediným reálnym riešením, informovali v piatok srbské médiá.

"Som si istý, že by to prijali aj Albánci v Prištine. Miesto toho sa však kladie otázka, či to môže v regióne vyvolať protesty, a obchádza sa fakt, že otrasy vyvolalo aj rozdelenie Srbska," povedal Dačič.

"V tejto fáze je prijateľné všetko, čo neznamená akceptovanie jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova... Brusel nás nemôže dohnať k tomu, aby sme prijali nezávislosť Kosova,"
zdôraznil srbský premiér a pripomenul, že suverenitu Kosova neuznalo ani päť členských krajín EÚ.

Podľa Dačiča sa v súčasnosti musia vzťahy Prištiny a Belehradu uvoľniť a do vstupu do EÚ je potrebné nájsť udržateľné riešenia v zmysle "nie je potrebné, aby sme uznali nezávislosť Kosova, a to nebude brániť v európskej ceste Srbska".

Srbský premiér potvrdil, že očakáva objektívnu správu Európskej komisie o pokroku Srbska na ceste európskych integrácií. "Nová vláda nespravila ani jeden krok, ktorý by Európska komisia mohla komentovať negatívne," uzavrel Dačič.