Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rozhodnutie o odvolaní v prípade kardinála Pella oznámia 21. augusta

Austrálsky kardinál George Pell, ktorý má na starosti finančné záležitosti Vatikánu, prichádza na súd v Melbourne 26. februára 2019. Foto: TASR/AP

Pella (78), ktorý bol tretím hodnostárom v hierarchii Vatikánu, odsúdili v marci tohto roku na šesť rokov väzenia za pohlavné zneužitie a obťažovanie dvoch neplnoletých chlapcov.

Sydney 15. augusta (TASR) - Najvyšší súd austrálskeho štátu Viktória v Melbourne oznámi rozhodnutie vo veci odvolania austrálskeho kardinála Georgea Pella, odsúdeného v prípade pohlavného zneužitia, v stredu 21. augusta. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľov súdu.

Pella (78), ktorý bol tretím hodnostárom v hierarchii Vatikánu, odsúdili v marci tohto roku na šesť rokov väzenia za pohlavné zneužitie a obťažovanie dvoch neplnoletých chlapcov. K prípadom ich zneužitia došlo v rokoch 1996 a 1997.

Trojčlenná sudcovská porota najvyššieho súdu štátu Viktória rozhoduje o Pellovom odvolaní od pojednávania začiatkom júna. Súd môže rozsudok súdu nižšieho stupňa potvrdiť, nariadiť nový proces alebo preláta oslobodiť.

Kardinálovi obhajcovia v júni pred najvyšším súdom napadli rozhodnutie súdu prvého stupňa a označili ho za "neprimerané", pretože bolo založené výlučne na svedectve iba jednej z dvoch obetí. Druhá obeť údajného zneužívania zomrela na predávkovanie drogami v roku 2014 a o takýchto útokoch nikdy nehovorila.

Pell, bývalý arcibiskup Melbourne a Sydney, ktorý bol zodpovedný za financie Svätej stolice, sa koncom mája vyjadril, že nebude žiadať o zníženie trestu, ak neuspeje v odvolacom procese.

Pell bol svojho času jedným z najvplyvnejších spolupracovníkov pápeža Františka. Od roku 2014 pôsobil ako jeho "minister financií" a bol poverený vykonaním finančnej reformy vo Vatikáne. Na čele vatikánskeho Ekonomického sekretariátu pôsobil až do februára 2019.