Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rozloha pôdy zničenej požiarmi sa v novembri takmer zdvojnásobila

Na snímke dym stúpa z lesného požiaru neďaleko obce Humaita v brazílskom štáte Amazonas 17. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Nárastom počtu požiarov v Brazílii bol však MapBiomas prekvapený, keďže pre november je zväčša príznačné obdobie dažďov.

Brazília 15. decembra (TASR) - Požiare v Brazílii spálili v novembri takmer dva milióny akrov pôdy (približne 800.000 hektárov), čo je o takmer 90 percent viac než v rovnakom čase vlani. Vyplýva to z údajov mimovládnej organizácie MapBiomas zverejnených v stredu, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Spálená pôdy predstavuje asi tri štvrtiny rozlohy brazílskeho mesta Manaus v štáte Amazonas. Vyše 80 percent spálenej pôdy sa pritom nachádza v amazonskom pralese, uvádza MapBiomas. Toto konzorcium zložené z neziskových organizácií, brazílskych univerzít a start-upov používa na sledovanie rozsahu poškodenia pôdy družicové zábery.

"Tieto údaje potvrdzujú, že ničenie životného prostredia sa v posledných mesiacoch vlády (brazílskeho prezidenta) Jaira Bolsonara stupňuje," uviedol MapBiomas vo vyhlásení.

Požiare a odlesňovanie sa totiž začali vyskytovať častejšie po tom, čo sa brazílskym prezidentom stal v roku 2019 Bolsonaro – zástanca rozširovania ťažby dreva a poľnohospodárstva v amazonskom pralese. V októbri však pravičiar Bolsonaro nebol znovuzvolený v prezidentských voľbách. Úradu prezidenta sa tak od januára ujme ľavičiar Luiz Inácio Lula da Silva, ktorý sľúbil, že bude bojovať proti odlesňovaniu.

Nárastom počtu požiarov v Brazílii bol však MapBiomas prekvapený, keďže pre november je zväčša príznačné obdobie dažďov.

Spolu s údajmi za november požiare počas tohto roka spálili dovedna už asi 40 miliónov akrov (zhruba 16 miliónov hektárov) pôdy, čo je rozloha porovnateľná s veľkosťou Uruguaja. Ide pritom o nárast o 13 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Takmer polovica tejto spálenej pôdy sa pritom nachádza v amazonskom pralese, všíma si MapBiomas.