Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rúhání: USA sa snažia o zmenu režimu v Iráne

Iránsky prezident Hasan Rúhání, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Medzi USA a Iránom sa zvýšilo napätie po tom, ako americký prezident Donald Trump v máji odstúpil od dohody o iránskom jadrovom programe, ktorú dosiahli veľmoci s Teheránom v roku 2015.

Teherán 14. októbra (TASR) - Spojené štáty sa usilujú o zmenu režimu v Iráne a na tento cieľ využívajú psychologickú a hospodársku vojnu, ako aj spochybňovanie legitímnosti islamskej republiky. Uviedol to v nedeľu iránsky prezident Hasan Rúhání.

Rúhaní v prejave vysielanom v štátnej televízii pri príležitosti začiatku akademického roka na Teheránskej univerzite podľa agentúry Reuters povedal, že práve oslabovanie legitimity umožňuje zmeny režimu.

Medzi USA a Iránom sa zvýšilo napätie po tom, ako americký prezident Donald Trump v máji odstúpil od dohody o iránskom jadrovom programe, ktorú dosiahli veľmoci s Teheránom v roku 2015, a začal v auguste voči islamskej republike obnovovať sankcie.

Ďalšie sankčné opatrenia zamerané proti iránskemu ropnému sektoru plánujú Spojené štáty uvaliť 4. novembra. Washington bude v tejto súvislosti naliehať na iné krajiny, aby zastavili dovoz iránskej ropy, čím by Teherán prišiel o kľúčový zdroj príjmov.

Rúhání v nedeľňajšom vystúpení vyhlásil, že tieto sankcie "nebudú mať nijaký účinok", pretože USA podľa neho "už urobili všetko, čo chceli". Dodal, že Irán prekoná sankcie svojou "jednotou a integritou", citovala ho agentúra AP.

Irán v posledných mesiacoch zápasí s ekonomickou krízou, počas ktorej jeho mena klesla na historické minimá a v krajine dochádza k sporadickým protestom.