Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rumuni opäť vyšli do ulíc, chcú novú vládu

Demonštranti protestujú pred kanceláriou šéfa vládnucich sociálnych demokratov (PSD) Livia Dragneu v Bukurešti 20. júna 2018. Demonštranti protestovali proti kontroverznej legislatíve obmedzujúcej právomocí prokurátorov, ktorú nedávno prijal rumunský parlament a ktorá podľa demonštrantov uľahčí korupciu na vysokých postoch. Dragnea síce vedie Sociálnodemokratickú stranu (PSD), ale nemôže vykonávať funkciu premiéra, pretože bol v roku 2016 odsúdený za volebný podvod. Foto: TASR - AGERPRES

Týmto zhromaždeniam predchádzalo zverejnenie správy, že predsedu rumunskej vládnucej Sociálnodemokratickej strany Livia Dragneu odsúdil súd na tri a pol roka väzenia.

Bukurešť 22. júna (TASR) - Tisícky Rumunov sa vo štvrtok vydali na pochod ulicami Bukurešti a ďalších univerzitných miest v celej krajine, aby sa znova domáhali novej vlády. Informovala o tom agentúra DPA.

Týmto zhromaždeniam predchádzalo zverejnenie správy, že predsedu rumunskej vládnucej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Livia Dragneu odsúdil súd na tri a pol roka väzenia za podnecovanie na zneužitie právomocí úradu verejného činiteľa.

Dragnea nemusí ihneď nastúpiť na výkon trestu a má právo sa proti verdiktu odvolať.

V súvislosti s rozsudkom sa v piatok zíde výkonný výbor PSD, ako aj predsedovia regionálnych pobočiek a na svojom mimoriadnom zasadnutí rozhodnú o ďalšom postupe.

Dragnea bol vo štvrtok súčasne súdom oslobodený spod obvinení z falšovania. Rozsudok najvyššieho súdu súvisí s prípadom, v ktorom bol tento politik obvinený, že v rokoch 2008-10, keď bol len regionálnym šéfom PSD, loboval za to, aby vtedajšia rumunská vláda vyplácala mzdu dvom ženám pracujúcim v oblasti sociálnych služieb, ktoré však v skutočnosti pracovali pre PSD.

Dragnea, ktorý je najvplyvnejším politikom krajiny a tiež predsedom dolnej komory parlamentu, sa v súlade s platnou legislatívou nemôže stať rumunským premiérom. V inom procese bol totiž podmienečne odsúdený pre podvod, ktorého sa mal dopustiť v súvislosti s referendom z roku 2012.

Napriek usvedčeniu si však udržiava nesmierny politický vplyv. Svedčí o tom aj fakt, že na jeho návrh sa premiérkou v januári stala Viorica Dancilaová, ktorá bola dovtedy takmer neznáma. Jej vláda sa v súčasnosti pokúša obmedziť prácu protikorupčnej prokuratúry (DNA), ktorú však Európska únia oceňuje a vyzdvihuje. Sociálni demokrati sa, naopak, snažia dosiahnuť, aby prezident Klaus Iohannis odvolal šéfku DNA Lauru Kövesiovú.