Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rumunská premiérka vymení ministrov vnútra a zahraničných vecí

Na archívnej snímke rumunská premiérka Viorica Dancilaová. Foto: TASR/AP

Podľa rumunských médií boli ministerstvá vnútra a zahraničných vecí zodpovedné za čiastočne chaotický priebeh májových volieb do Európskeho parlamentu.

Bukurešť 16. júla (TASR) - Rumunská premiérka Viorica Dančilaová v pondelok oznámila, že odvolá ministerku vnútra Carmen Danielu Danovú a šéfa diplomacie Teodora Melescanua. Dančilaová, ktorá je členkou vládnucej Sociálnodemokratickej strany (PSD), však neuviedla konkrétne dôvody pre ich odchod z vlády, napísala v utorok agentúra DPA.

Funkciu ministra zahraničných vecí po Melescanuovi prevezme Ramona Manescuová z koaličnej Aliancie liberálov a demokratov (ALDE), zatiaľ čo nástupkyňou Danovej sa stane jej stranícky kolega Nicolae Moga.

Podľa rumunských médií boli ministerstvá vnútra a zahraničných vecí zodpovedné za čiastočne chaotický priebeh májových volieb do Európskeho parlamentu (EP). Na niekoľkých rumunských veľvyslanectvách totiž ich zamestnanci nezvládali nápor voličov.

Danová bola tiež kritizovaná po tom, čo polícia použila v auguste slzotvorný plyn na rozohnanie protivládnych protestov.

Dančilaová sa podľa rumunských politických analytikov usiluje o zlepšenie imidžu svojej strany pred prezidentskými voľbami vypísanými na 10. novembra. Jej predchodca Liviu Dragnea bol v máji odsúdený za korupciu na 3,5 roka väzenia.