Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rumunsko nie je podľa Iohannisa pripravené na predsedníctvo v Rade EÚ

Na archívnej snímke prezident Rumunska Klaus Iohannis. Foto: TASR/AP

Obavy v súvislosti s nadchádzajúcim predsedníctvom Rumunska v Rade EÚ vyslovila koncom októbra aj eurokomisárka Věra Jourová.

Bukurešť 12. novembra (TASR) - Rumunsko nie je pripravené na prevzatie polročného predsedníctva v Rade EÚ, skonštatoval v pondelok prezident Klaus Iohannis a vládu svojej vlasti vyzval na odstúpenie.

Iohannis podľa agentúry AP uviedol, že "veci sa vymkli spod kontroly" a "je politickou nevyhnutnosťou vymeniť vládu", ktorú označil za nešťastie pre rumunskú demokraciu. "Nastala hodina dvanásta a my sme úplne nepripravení," povedal Iohannis na margo nadchádzajúceho predsedníctva.

Zo svojej funkcie minulý týždeň nečakane odstúpil rumunský minister pre európske záležitosti Victor Negrescu, ktorý mal krajinu pripraviť na nadchádzajúce predsedníctvo. Podľa AP boli predstavitelia rumunskej vlády nespokojní s jeho výkonom, resp. tým, ako sa snažil vytvoriť dobré vzťahy s exekutívou EÚ.

Podľa prezidenta Iohannisa je nejasné, kto je teraz za túto úlohu zodpovedný. "Ľudia, ktorí by sa mali zaoberať predsedníctvom v EÚ, odstupujú alebo sú odvolaní," povedal.

Obavy v súvislosti s nadchádzajúcim predsedníctvom Rumunska v Rade EÚ vyslovila koncom októbra aj eurokomisárka Věra Jourová. Poukázala pritom najmä na pretrvávajúce problémy s korupciou v tejto krajine.

Rumunsko sa terčom kritiky zo strany EÚ stalo taktiež po nedávnom prijatí spornej reformy súdnictva, ktorá podľa Únie oslabuje boj proti korupcii. Reformu, ktorá zahŕňa aj obmedzenie prezidentských právomocí, podpísal napriek nevôli 13. októbra aj samotný prezident Iohannis, pričom jej prijatie označil za "krok späť pre rumunskú demokraciu".

Iohannis sa spolu s opozičnými stranami pokúšal zablokovať túto reformu, ktorá okrem iného ruší právo hlavy štátu vetovať vymenovanie nového prokurátora. Ústavný súd v septembri rozhodol, že opatrenie, ktoré vlani predložila vládnuca Sociálnodemokratická strana (PSD), je v súlade s ústavou, takže centrista Iohannis nemal inú možnosť, než zákon podpísať.

Rumunsko má prevziať polročné predsedníctvo v Rade EÚ 1. januára 2019 od Rakúska.