Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Ruská FSB zatkla štyri osoby, údajne za podporu Ukrajiny či terorizmus

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

FSB počas uplynulých dvoch týždňov spustila vlnu zatýkaní, hlavne Rusov obvinených z kolaborácie s Ukrajinou alebo z prípravy útokov na ruské vojenské objekty.

Moskva 21. marca (TASR) - Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie (FSB) vo štvrtok oznámila, že zatkla štyri osoby za údajné plánovanie "teroristických útokov" proti vojenským objektom v Rusku či za otvorenú podporu Ukrajiny. S odvolaním sa na agentúru AFP o tom informuje TASR.

Dvoch ľudí zadržala FSB v Moskvou okupovanom ukrajinskom meste Mariupol za "zverejňovanie videí a komentárov na sociálnych sieťach" schvaľujúcich útok na most spájajúci anektovaný ukrajinský polostrov Krym s Ruskom. Za tieto aktivity im hrozí sedem rokov väzenia.

FSB zaistila jedného muža v ruskej Belgorodskej oblasti na hraniciach s Ukrajinou. Ten údajne ako člen Ruského dobrovoľníckeho zboru, bojujúceho na strane Ukrajiny, plánoval útok proti vojenským zariadeniam v Rusku.

Jedného muža zadržali aj v Jekaterinburgu, ležiacom v Uralskom federálnom okruhu, u ktorého našli podomácky vyrobené výbušniny. Údajne ich plánoval použiť proti vojenským objektom v meste. Muž je vraj členom skupiny Občania ZSSR, ktorá neuznáva zánik Sovietskeho zväzu ani ruské zákony.

FSB počas uplynulých dvoch týždňov spustila vlnu zatýkaní, hlavne Rusov obvinených z kolaborácie s Ukrajinou alebo z prípravy útokov na ruské vojenské objekty. Najviac ľudí zadržala minulý týždeň, keď proukrajinské partizánske skupiny napadli ruské pohraničné obce.