Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Ruská tichomorská flotila uskutočnila neohlásené vojenské cvičenia

Ruský minister obrany Sergej Šojgu 10. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Šojgu spresnil, že ruská flotila v Tichom oceáne, ktorá má základňu v prístavnom meste Vladivostok, je počas manévrov nariadených ruským prezidentom Vladimirom Putinom v stave najvyššej pohotovosti.

Moskva 14. apríla (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok oznámil, že tichomorská flotila ruského námorníctva začala neohlásené bojové cvičenia. Deje sa tak v čase zvyšujúceho sa napätia medzi Ruskom a krajinami Západu, píše agentúra AFP.

Šojgu spresnil, že ruská flotila v Tichom oceáne, ktorá má základňu v prístavnom meste Vladivostok, je počas manévrov nariadených ruským prezidentom Vladimirom Putinom v stave najvyššej pohotovosti.

"Hlavným cieľom týchto cvičení je posilniť schopnosť ozbrojených zložiek odraziť (námornú) agresiu potenciálneho nepriateľa," vyhlásil Šojgu. Kremeľ označil manévre za súčasť bežného výcvikového režimu.

Šéf ruského rezortu obrany dodal, že cvičenia mali "preveriť stav (námorníctva) a zvýšiť pripravenosť vojenského velenia, jednotiek a síl na vykonávanie misií vo všetkých strategických smeroch".

Ruské ozbrojené zložky budú podľa Šojgua schopné zabrániť nepriateľom vo vylodení sa v "operatívne významnom tichomorskom regióne – a to v južnej časti Ochotského mora", na Kurilských ostrovoch a ostrove Sachalin.

Na priebeh cvičení dohliada admirál Nikolaj Jevmenov, uviedol Šojgu. Manévre zahŕňajú nácvik vyhľadávania a ničenia ponoriek a odrážania rozsiahlych raketových a leteckých útokov, odpaľovanie striel, vypúšťanie torpéd a delostreleckú paľbu proti námorným i pozemným cieľom.

Agentúra AFP pripomína, že južné Kurilské ostrovy, ktoré Japonsko označuje ako Severné teritóriá, sú dlhé roky predmetom sporov medzi Tokiom a Moskvou. Čína aj Rusko tiež opakovane vyjadrujú obavy zo "zvyšujúcej sa prítomnosti NATO v ázijsko-tichomorskom regióne".