Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ruské ostreľovanie Chersonu si vyžiadalo mŕtvych i zranených

Vtáci lietajú okolo čierneho dymu, ktorý stúpa z ruín súkromnej farmy a horiacej sýpky po ruskom raketovom útoku v obci Kiseljovka neďaleko Chersonu na juhu Ukrajiny v piatok 10. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Na okraji Chersonu zahynul starší muž, kým jeho dcéra a jej dvojmesačné bábätko utrpeli zranenia.

Kyjev/Moskva 14. novembra (TASR) - Traja ľudia prišli o život a najmenej 12 ďalších utrpelo v pondelok zranenia pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Cherson a jeho okolia, uviedli tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin na platforme Telegram spresnil, že v dôsledku ruského ostreľovania zahynuli v centre rovnomennej oblastnej metropoly dvaja ľudia a ďalší desiati civilisti utrpeli zranenia.

Na okraji Chersonu zahynul starší muž, kým jeho dcéra a jej dvojmesačné bábätko utrpeli zranenia.

Severná časť Chersonskej oblasti bola ukrajinskou armádou oslobodená pred rokom, pripomína DPA. Jej južnú časť stále okupujú ruské jednotky, ktoré ostreľujú Ukrajinou kontrolované obce z východného brehu rieky Dneper, ktorá od postupu ukrajinskej armády tvorila frontovú líniu.

Dve ruské štátne tlačové agentúry zároveň v pondelok krátko informovali o údajnom ústupe ruskej armády v Chersonskej oblasti, bezprostredne po tom však správy stiahli, píše DPA.

"Velenie zoskupenia 'Dnipro' sa rozhodlo preskupiť ozbrojené sily do výhodnejších pozícií na východnom brehu (rieky) Dnepra,"
uviedla štátna tlačová agentúra TASS. Agentúra Ria Novosti zverejnila text v podobnom znení; o niekoľko minút neskôr však obe agentúry uviedli, že správy boli "zrušené".

O niečo neskôr portál RBK citoval ruské ministerstvo obrany, ktoré uviedlo, že išlo o prípad "vyslania nepravdivého odkazu" a o "provokáciu". DPA pripomína, že pozadie incidentu nebolo bezprostredne jasné. Novinári z nezávislého portálu Meduza poukázali na to, že ruské štátne médiá často dostávajú oznámenia ministerstiev ešte predtým, než boli zverejnené.

V minulosti ruská armáda používala termín "preskupovanie" na opis vlastných porážok a ústupov, napríklad ako na jeseň 2022 vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti, konštatuje DPA.