Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ruské štátne médiá stiahli správy o preskupovaní ruských vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Štátna agentúra TASS zverejnila len jednu správu, ktorú neskôr stiahla. Uviedla, že išlo o chybu a čitateľom sa ospravedlnila.

Moskva 13. novembra (TASR) - Dve ruské štátne tlačové agentúry stiahli v pondelok po niekoľkých minútach upozornenia o presune ruských vojsk na "prívetivejšie pozície" východne od rieky Dneper na Ukrajine. Nezvyčajný incident poukazuje na zmätok v ruskom vojenskom systéme a médiách pri informovaní o situácii na bojisku, píše agentúra Reuters.

Agentúra RIA Novosti v pondelok zverejnila tri krátke upozornenia, že ruské velenie pri Dnepri sa rozhodlo presunúť vojakov východne od rieky. Uvádzalo sa v nich, že po preskupení uvoľní niektorých vojakov, aby mohli byť presunutý na iné fronty. O niekoľko minút RIA Novosti všetky tri upozornenia bez vysvetlenia stiahla.

Štátna agentúra TASS zverejnila len jednu správu, ktorú neskôr stiahla. Uviedla, že išlo o chybu a čitateľom sa ospravedlnila.

"Poslanie nepravdivej správy o preskupení vojakov... údajne v mene tlačového oddelenia ruského ministerstva obrany, je provokáciou," citoval neskôr ministerstvo obrany ruský spravodajský portál RBK.

Ruská armáda minulý týždeň uviedla, že zastavila ukrajinskú snahu o vytvorenie predmostia na východnom brehu Dnepra.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) minulý týždeň uviedol, že Ukrajina zrejme podnikala v októbri v Chersonskej oblasti útoky cez rieku Dneper. Poukázal na tvrdenie ruských vojenských blogerov, že na východnom brehu Dnepra pokračuje ukrajinská pozemná operácia.