Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ruské úrady musia ľudí ubezpečovať, že koniec sveta 21.12. nebude

Foto: TASR/AP

Podnikavci v Rusku i na Ukrajine však avizovaný koniec sveta využili a rozbehli biznis. V predaji za 30 dolárov sú balíčky poslednej záchrany pre mužov, ženy i deti.

Moskva 7. decembra (TASR) - Séria novinových článkov a televíznych reportáží o blížiacom sa konci sveta vyvolala u mnohých ľudí v Rusku a na Ukrajine paniku.

Agentúra DPA dnes informovala, že na základe správ napríklad ľudia v meste Omutninsk vzali útokom miestne obchody s potravinami, aby sa predzásobili. A to aj napriek tomu, že autori článkov upozornili, že ich správy nemožno brať vážne.

Panika a obavy postupne nadobudli také rozmery, že vláda musela vydať vyhlásenie, aby upokojila obyvateľstvo, že mu nič nehrozí. Minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov na tlačovej konferencii venovanej snehovej kalamite a obrovskej zápche na rýchlostnej ceste z Moskvy do Petrohradu, začiatkom týždňa národ ubezpečil, že "má hodnoverné informácie, že apokalypsa 21. decembra nebude".

Minister s odvolaním sa na vedecké kapacity dodal, že je dokázané, že katastrofy takého rozsahu, ako vraj avizuje mayský kalendár, sa udejú raz za 10 až 15 miliónov rokov. Ubezpečil, že ľudstvo je teraz len na začiatku cyklu. Vážnosť jeho vyhlásenia pre časť ruskej spoločnosti dokumentuje aj to, že denník Rossijskaja gazeta ho uverejnil na prvej strane.





Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes v rozhovore pre päť ruských televíznych spoločností okrem iného uviedol, že neverí v koniec sveta a teší sa na novoročné oslavy, pričom vyzval občanov, aby sa na ne, podobne ako on, primerane pripravili.

K magickému dátumu sa vyjadrila aj ruská pravoslávna cirkev. "Koniec sveta, samozrejme, nastane a môže sa to stať kedykoľvek," vyhlásil vplyvný duchovný Vsevolod Čaplin, ale ubezpečil, že "21. december určite tým dňom nie je".

Napriek ubezpečeniam niektorí ľudia nie sú schopní odolať tlaku médií - mladý muž z mesta Dolgoprudnyj neďaleko Moskvy vraj v súvislosti s koncom sveta činkou zaútočil na štyroch ľudí, medzi nimi aj trojročné dieťa, ktoré v dôsledku zranenia upadlo do kómy.

Podobné prípady donútili ruský parlament, aby apeloval na štátne televízne stanice, aby prejavili väčšiu zodpovednosť pri zadávaní a vysielaní spravodajských príspevkov tohto druhu.

Podnikavci v Rusku i na Ukrajine však avizovaný koniec sveta využili a rozbehli biznis, v ktorom ťažia z poverčivosti svojich rodákov. V predaji za 30 dolárov sú balíčky poslednej záchrany pre mužov, ženy i deti. Veľmi žiadaný je aj prenájom podzemných krytov vybudovaných ešte za sovietskych čias; mnohí nájomcovia v nich chcú usporiadať 21. decembra štýlové apokalyptické žúry či poslednú večeru s tvrdým alkoholom a šampanským.