Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Rusko a Kirgizsko vytvoria spoločný systém protivzdušnej obrany

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Dohoda stanovuje, že na spoločný program sa bude využívať päť hektárový pozemok na ruskej vojenskej základni Kant v Kirgizsku.

Biškek 11. októbra (TASR) - Kirgizský parlament v stredu ratifikoval dohodu o spoločnom systéme protivzdušnej obrany s Ruskom. Vo štvrtok sa v tejto stredoázijskej krajine má začať plánovaná návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

Dohoda stanovuje, že na spoločný program sa bude využívať päť hektárový pozemok na ruskej vojenskej základni Kant v Kirgizsku. Dohoda o spoločnom obrannom systéme bude platiť päť rokov, informovala tlačová agentúra RIA Novosti.

"Poslanci preskúmali a prijali návrh zákona o ratifikácii dohody medzi Kirgizskou republikou a Ruskou federáciou o vytvorení spoločného regionálneho systému protivzdušnej obrany," uviedol kirgizský parlament. Putin mal pricestovať na ruskú základňu do Kantu, ale Kirgizsko v stredu pre AFP oznámilo bez ďalších podrobností, že návšteva bola zrušená.

Ruský líder má vo štvrtok rokovať so svojím kirgizským náprotivkom Sadyrom Žaparovom a nasledujúci deň sa zúčastniť na summite lídrov postsovietskych krajín.

Rusko uzavrelo podobné dohody aj s Kazachstanom, Bieloruskom a Tadžikistanom. Oznámenie o dohode prichádza v čase, keď Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO), ktorú tvorí šesť postsovietskych štátov, čelí kritike pre nečinnosť.

Členovia CSTO sa zaviazali, že sa budú navzájom chrániť v prípade útoku. Moskva však odmietla zasiahnuť proti nedávnej ofenzíve Azerbajdžanu proti Náhornému Karabachu, kde žijú etnickí Arméni.

Nevyslala mierové jednotky ani na zabránenie pohraničných potýčok medzi jej členmi Kirgizskom a Tadžikistanom.