Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko chce so Spojenými štátmi rokovať o Severnej Kórei

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Morgulovo vyhlásenie prišlo po štvrtkovom rozhodnutí USA uvaliť na Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR) doposiaľ najväčší balík sankcií.

Moskva 24. februára (TASR) - Na priame rokovanie medzi Ruskom a Spojenými štátmi o situácii v Severnej Kórei vyzval v sobotu námestník ruského ministra zahraničných vecí Igor Morgulov. S odvolaním sa na TASS o tom informovala agentúra Reuters.

Morgulovo vyhlásenie prišlo po štvrtkovom rozhodnutí USA uvaliť na Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR) doposiaľ najväčší balík sankcií.

"Som si istý, že dynamický vývoj súčasnej situácie na Kórejskom polostrove si vyžaduje aktívny rusko-americký dialóg o tomto probléme,
" povedal Morgulov. Zároveň uviedol, že Moskva pozvala na rokovanie zvláštneho vyslanca USA pre záležitosti KĽDR Josepha Yuna.

Morgulov doplnil, že o dátume tohto stretnutia sa stále diskutuje.

Zástupca ruského rezortu diplomacie taktiež znovu vyzval na rozhovory medzi Washingtonom a Pchjongjangom.

Uvalenie nových sankcií na viac ako 50 severokórejských plavidiel, ako aj obchodných a prepravných spoločností oznámil v piatok americký prezident Donald Trump a následne aj ministerstvo financií USA. Ide o ďalší krok v úsilí Trumpovej administratívy vyvinúť na KĽDR nátlak, aby upustila od svojich jadrových ambícií.