Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Jedného z vývojárov nervovoparalytickej látky novičok zrazilo auto

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vedec Vladimir Ugľov má rozsiahle hematómy na pravej ruke a nohe a má poranenú aj hlavu.

Moskva 25. apríla (TASR) - Jedného z tvorcov nervovoparalytickej látky novičok zrazilo auto. Incident sa odohral v juhoruskom meste Anapa. Vedca Vladimira Ugľova po ňom hospitalizovali. Jeho život nie je ohrozený, informovala v stredu agentúra Interfax, podľa ktorej nešlo o úmyselnú nehodu.

Samotný Ugľov pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy - v rozhovore odvysielanom v stredu - vysvetlil, že auto ho zrazilo na priechode pre chodcov, keď šiel na zastávku autobusu.

Za volantom auta bol 70-ročný vodič, ktorý pred priechodom pre chodcov nestihol pribrzdiť a Ugľova zrazil.

Vedec má rozsiahle hematómy na pravej ruke a nohe a má poranenú aj hlavu. Lekári v nemocnici, kde ho hospitalizovali, však označili jeho zranenia za ľahké.

Incident vyšetruje polícia, ktorá k nemu zatiaľ nevydala žiadne vyhlásenie.

Ruská novinárka a spisovateľka Nataľja Gevorkianová, ktorá bola s vedcom v telefonickom kontakte, pre Echo Moskvy uviedla, že Ugľov chce, aby ho dnes prepustili z nemocnice do domáceho ošetrenia, a nemieni "situáciu dramatizovať".

Ugľov je bývalým vedeckým pracovníkom jednej z pobočiek Štátneho vedeckého výskumného ústavu organickej chémie a technológie a podieľal na vývoji nervovoparalytickej látky novičok, ktorá bola podľa Británie použitá 4. marca pri pokuse o otrávenie bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije.

V súvislosti s Ugľovovou účasťou na vývoji novička sa naňho v poslednom čase so žiadosťou o poskytnutie rozhovoru obrátilo viacero novinárov, dodal Interfax.

V nedávnom rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu BBC Ugľov vyhlásil, že dokázať vinu Ruska za otrávenie Skripaľovcov sa Británii sotva podarí.

"Vy (Briti) nikdy nedokážete vinu Ruska. Bolo by to možné len vtedy, keby ste našli konkrétnu nádobu, ktorá obsahovala konkrétnu otravnú látku," vyhlásil.

Ugľov súčasne nevylúčil, že pri otrávení Skripaľovcov mohli byť použité vzorky látky, s ktorými on sám svojho času pracoval.

"Ak máme usudzovať na základe vysokého stupňa čistoty vzoriek, mohli byť z tej várky, ktorú som vyrobil ja osobne. Je to látka s dlhou dobou skladovania, prakticky nemá dátum spotreby," vysvetlil.

Na otázku, ako je možné, že Skripaľovci prežili kontakt s takou vysokotoxickou látkou, Ugľov odpovedal, že pri útoku v juhoanglickom Salisbury bola zrejme použitá "maličká dávka blízka k prahovej úrovni".