Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko kritizuje nemecké médiá za protiruské postoje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa konkrétne menovala dve médiá - televíznu stanicu Euronews a týždenník Der Spiegel, ktorým vyčítala protiruské zameranie.

Moskva 23. mája (TASR) - Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok počas týždenného brífingu pred novinármi ostro kritizovala medzinárodné médiá za to, akým spôsobom informovali o škandále v súvislosti s videom usvedčujúcim z korupcie bývalého šéfa Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho, napísala agentúra APA.

Hovorkyňa konkrétne menovala dve médiá - televíznu stanicu Euronews a týždenník Der Spiegel, ktorým vyčítala protiruské zameranie.

Prekážalo jej, že televízia Euronews vo svojom spravodajstve spomínal "korupčný škandál v súvislosti s Ruskom". Dodala, že podľa doterajších zistení neexistuje nijaké prepojenie na Rusko a medzi zainteresovanými osobami sa nenachádzali žiadni ruskí občania.

Zacharovová ostro kritizovala aj Der Spiegel, ktorý spolu s denníkom Süddeutsche Zeitung túto kauzu zverejnil. Ten je podľa nej už dlhú dobu naladený protirusky.

"Máme pocit, že masmédiá, a to najmä v Nemecku, chcú hneď zahorúca zasa raz použiť všetko, aby s novým videom z Ibizy zakryli vlastný škandál v súvislosti s Claasom Relotiusom," povedala Zacharovová. Pri svojich snahách však podľa jej slov vychádzajú z "tradičnej rusofóbie".

Nemecký novinár týždenníka Der Spiegel Claas Relotius čiastočne sfalšoval najmenej 14 zo 60 článkov publikovaných v tomto médiu.

"Mám veľké pochybnosti o tom, či je zverejnené video prejavom investigatívnej žurnalistiky. Existujú dobré dôvody predpokladať, že je to celé kampaň, ktorú si niekto objednal," dodala Zacharovová.

Zacharovová ďalej hovorila o tom, že opakovaním tézy, že Rusko sa mieša do vnútropolitických záležitostí európskych krajín, vrátane Rakúska, dochádza k manipulácii verejnej mienky.

Na otázku, či bude mať rakúska vládna kríza vplyv na bilaterálne vzťahy medzi Viedňou a Moskvou, sa Zacharovová vyjadriť odmietla.