Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Rusko označilo miliardára Tiňkova za zahraničného agenta

Oleg Tiňkov. Foto: TASR - Michal Svítok

Ešte v roku 2020 rezignoval na funkciu generálneho riaditeľa Tinkoff Bank a po nesúhlase s ofenzívou čelil tlaku predať svoje akcie v banke.

Moskva 17. februára (TASR) — Ruské úrady v piatok označili miliardára Olega Tiňkova žijúceho v exile za "zahraničného agenta". Dôvodom je jeho nesúhlas s vojnou na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Päťdesiatšesťročný podnikateľ je známy najmä tým, že založil Tinkoff Bank, ktorá je po štátnych gigantoch Sberbank a VTB jedným z najväčších poskytovateľov pôžičiek v Rusku.

Ministerstvo spravodlivosti informovalo, že na zoznam zahraničných agentov ho pridalo po tom, ako "šíril nepravdivé informácie" o úradoch a je tiež "proti špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine".

V Rusku boli stovky ľudí označené za "zahraničných agentov". Tento výraz sa vzťahuje na tých, ktorí sú považovaní za zradcov a nepriateľov štátu.

Tiňkov sa v roku 2022 vzdal ruského občianstva na protest proti konfliktu na Ukrajine, ktorý nazval "masakrom". Ešte v roku 2020 rezignoval na funkciu generálneho riaditeľa Tinkoff Bank a po nesúhlase s ofenzívou čelil tlaku predať svoje akcie v banke.