Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rusko požaduje zmeny v pláne Kofiho Annana pre Sýriu

Kofi Annan (ilustračná foto) Foto: TASR/AP

Napriek sporom o znenie textu, k dohode, ktorá by mala ukončiť vyše roka trvajúcu politickú krízu v Sýrii, dôjde, tvrdí Ahmad Fawzí.

Ženeva 29. júna (TASR) - Rusko požaduje v poslednej chvíli zmeny v novom pláne Kofiho Annana na vytvorenie sýrskej dočasnej vlády národnej jednoty a nechce v nej žiadne formulácie, ktoré by vyznievali napríklad ako výzva na odstúpenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Informovali o tom dnes diplomati vo švajčiarskej Ženeve.

Hoci plán navrhnutý medzinárodným vyslancom Annanom sa vôbec nezmieňuje o zosadení Asada, uvádza sa v ňom, že dočasný kabinet národnej jednoty by mal pozostávať z členov súčasnej vlády aj z predstaviteľov opozície, ale boli by z neho vylúčené osoby, ktorých účasť by mohla proces politickej premeny a zmierania podkopať.

Annanov hovorca Ahmad Fawzí vyhlásil, že napriek sporom o znenie textu "na poslednú chvíľu" je "optimistický", že v sobotu dôjde k dohode.

Predstavitelia západných mocností a lídri arabských krajín sa pripravujú na sobotňajšie rokovanie Bezpečnostnej rady OSN v Ženeve, ktorého hlavnou témou bude ukončenie vyše roka trvajúcej politickej krízy v Sýrii.