Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Rusko si predvolalo moldavského veľvyslanca

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ruský rezort diplomacie vo vyhlásení kritizoval "systematický charakter" moldavských krokov, ktoré sú podľa neho namierené proti ruským občanom.

Moskva 11. januára (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v stredu predvolalo moldavského veľvyslanca v Moskve Liliana Dariiho na protest proti "nepriateľským krokom" Kišiňova. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Ruský rezort diplomacie vo vyhlásení kritizoval "systematický charakter" moldavských krokov, ktoré sú podľa neho namierené proti ruským občanom. Medzi toto správanie patrí podľa Moskvy aj "politicky motivované prenasledovanie" ruských a ruskojazyčných novinárov.

"Moldavské vedenie pokračuje v agresívnych protiruských vyhláseniach," tlmočilo ruské ministerstvo zahraničných vecí moldavskému veľvyslancovi.

Od začiatku vojny na Ukrajine sa napätie medzi Moskvou a Kišiňovom zvýšilo. Súčasná moldavská vláda, naladená proeurópsky, odsúdila ruskú inváziu na Ukrajine, ako aj údajné sprisahanie Moskvy s cieľom zosadiť vládu v Kišiňove.

Moldavský parlament minulý mesiac schválil novú obrannú stratégiu, v ktorej za dve najväčšie hrozby pre bezpečnosť krajiny označil Rusko a korupciu.