Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že dobylo obec Očeretyne na východe Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Očeretyne leží asi 15 kilometrov severozápadne od mesta Avdijivka, ktoré ruské sily dobyli vo februári.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 5. mája (TASR) - Ruská armáda dobyla obec Očeretyne, ktorá leží v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v nedeľu ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Očeretyne leží asi 15 kilometrov severozápadne od mesta Avdijivka, ktoré ruské sily dobyli vo februári. Pred vojnou v Očeretyne žilo asi 3000 ľudí.

Agentúra AP získala dronové zábery obce Očeretyne, ktoré zachytávajú jej poškodenie v dôsledku bojov. Na záberoch, ktoré agentúra nadobudla v piatok večer, nie je vidieť žiadneho človeka a zdá sa, že boje sa dotkli všetkých budov v obci.

Od dobytia Avdijiky sa ruskej armáde darí pomaly no konštantne postupovať, pričom dobyla už niekoľko okolitých obcí. Rusko tak využilo svoju prevahu na bojisku a postúpilo niekoľko kilometrov hlbšie na územie Ukrajiny.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj minulý týždeň uviedol, že ukrajinská armáda za v Doneckej oblasti stiahli z troch dedín a v súčasnosti buduje nové opevnenia.

Ukrajina čelí v súčasnosti problémom vzhľadom na oneskorenie životne dôležitých dodávok zbraní zo Západu, ku ktorému prichádzalo v posledných mesiacoch, a dúfa, že nové zbrane od Spojených štátoch jej pomôžu stabilizovať frontovú líniu, píše AFP.