Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že zničilo všetky svoje zásoby chemických zbraní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Činnosti, ktorých cieľom bola likvidácia arzenálu chemických zbraní, sa v Rusku vykonávali od decembra 2002 do 27. septembra 2017, a to v siedmich objektoch.

Moskva 14. marca (TASR) - Ruské ministerstvo priemyslu a obchodu (MINPROMTORG) v utorok informovalo, že v Rusku boli zlikvidované všetky zásoby chemických zbraní, čo potvrdili aj inšpektori medzinárodnej Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Činnosti, ktorých cieľom bola likvidácia arzenálu chemických zbraní, sa v Rusku vykonávali od decembra 2002 do 27. septembra 2017, a to v siedmich objektoch, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva citovanom ruskou tlačovou agentúrou RIA Novosti.

Táto správa ministerstva sa objavila v súvislosti s vyhlásením britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorá tvrdí, že bývalý plukovník ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergej Skripaľ a jeho dcéra boli s veľkou pravdepodobnosťou otrávení mimoriadne účinnou nervovoparalytickou bojovou látkou novičok, ktorá sa v časoch studenej vojny v 70.-80. rokoch 20. storočia vyrábala v bývalom Sovietskom zväze.

Mayová dala v mene svojej krajiny Rusku ultimátum: do utorkovej polnoci očakáva vysvetlenie, ako sa v Rusku vyrobená bojová látka dostala do anglického mesta Salisbury. V prípade, že Británia takéto vysvetlenie nedostane, je pripravená prijať rázne opatrenia. Mayová upozornila, že ak sa dokáže, že za útokom stojí Moskva, jej vláda to bude považovať za "nezákonné použitie sily" zo strany Ruska.

Ruské veľvyslanectvo v Londýne medzičasom oznámilo, že nebude reagovať na ultimátum Británie, kým nedostane vzorky použitej chemickej látky.