Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko za dva roky zablokovalo vyše 1000 nevhodných webových stránok

Od 1. februára, keď zákon vošiel do platnosti, úrad generálneho prokurátora vydal približne 100 príkazov na zablokovanie webových stránok s ilegálnym obsahom.

Moskva 26. septembra (TASR) - Viac než 1000 webových stránok obsahujúcich "škodlivý obsah" zablokovali ruské úrady za uplynulé dva roky. Informoval o tom dnes denník Rossijskaja gazeta.

Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) znefunkčnila za uplynulých sedem mesiacov vyše 600 internetových zdrojov, ktoré rozširovali výzvy na extrémizmus a masový chaos.

Ruskí zákonodarcovia schválili zákon, ktorý oprávňuje prokuratúru vydávať bez rozhodnutia súdu mimoriadne príkazy na zablokovanie webových stránok propagujúcich extrémizmus, rasovú nenávisť či výtržníctvo.

Od 1. februára, keď zákon vošiel do platnosti, úrad generálneho prokurátora vydal približne 100 príkazov na zablokovanie webových stránok s ilegálnym obsahom. Pod nový zákon spadá tiež porušovanie autorských práv, detská pornografia, propagácia drog a samovrážd, ako aj iné "škodlivé" informácie.

"Uplatňovanie tohto zákona je efektívne v boji proti ilegálnym informáciám," povedal riaditeľ Roskomnadzoru Alexandr Žarov. Úradu pomáha systém Sputnik, ktorý sťahuje z vyhľadávačov odkazy na nevhodné webové stránky.