Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruský tanker zakotvený pri sýrskom Tartúse nemá na palube vojakov

V Tartúse sa nachádza stredomorská základňa ruského námorníctva.

Moskva 20. marca (TASR) - Ruský tanker Iman, ktorý zakotvil pri sýrskom prístavnom meste Tartús, má na palube len jednotku na ochranu pred pirátmi.

Dnes to vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý označil za "rozprávky" informácie, že ruské vojenské námorníctvo sa prišlo zapojiť do bojov v Sýrii.

V Tartúse sa nachádza stredomorská základňa ruského námorníctva. Informácie o vyslaní ruských vojakov do Sýrie označili za "nezmysel" aj generálny štáb v Moskve a námestník ministra obrany Anatolij Antonov.

Vedenie ruskej čiernomorskej flotily v pondelok podľa agentúry Interfax oznámilo, že na palube plavidla Iman sú aj príslušníci námornej pechoty, ktorí by mali v prípade potreby zaistiť evakuáciu ruských občanov z oblasti konfliktu.

"Nie sú tam žiadni vojaci a ani nebudú. To nie je v našom záujme," povedal Antonov podľa ruských médií.

Lavrov uviedol, že tanker vezie palivo pre lode čiernomorskej a severnej flotily, ktoré sa v Adenskom zálive zúčastňujú na protipirátskej operácii.

Na palube tankera je len jednotka, ktorá má odvrátiť prípadný pirátsky útok, povedal minister.

Lavrov: Sýrske vedenie urobilo veľmi veľa chýb



Sýrske vedenie urobilo "veľmi veľa chýb", ktoré zhoršili situáciu v tejto blízkovýchodnej krajine. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov to povedal v dnes odvysielanom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kommersant-FM.

Tieto slová patria podľa agentúry Reuters k najkritickejším zo strany Ruska na adresu sýrskej vlády počas viac ako rok trvajúceho konfliktu. Lavrov však v tejto súvislosti zdôraznil, že riešenie krízy by sa nemalo podmieňovať odstúpením prezidenta Bašára Asada.

"Myslíme si, že sýrske vedenie nesprávne reagovalo na prvé pokojné protesty a ... robí veľmi veľa chýb," vyhlásil Lavrov.

Otázku, kto povedie Sýriu v prechodnom období, možno podľa Lavrova vyriešiť len dialógom za účasti vlády a opozície. Podmieňovať takýto dialóg Asadovou rezignáciou je "nerealistické".