Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruský ústavný súd sa nebude zaoberať Navaľného sťažnosťou

Na archívnej snímke Alexej Navaľny. Foto: TASR/AP

Advokáti ruského opozičného politika Navaľného avizovali, že ak rozhodnutie ÚVK nebude zrušené, znemožnenie účasti svojho mandanta ako kandidáta vo voľbách napadnú aj na Európskom súde.

Moskva 19. januára (TASR) - Ústavný súd (ÚS) Ruskej federácie odmietol prijať na preskúmanie žiadosť ruského opozičného politika Alexeja Navaľného ohľadom rozhodnutia Ústrednej volebnej komisie, ktorá ho nedávno odmietla zaregistrovať ako kandidáta marcových prezidentských volieb. Informovala o tom v piatok agentúra Interfax.

Navaľnyj od ÚS chcel, aby vyniesol verdikt, či je zákon o voľbách ruského prezidenta v súlade s ústavou v tej svojej časti, ktorá ustanovuje dodatočné obmedzenia vo veci tzv. pasívneho volebného práva - teda práva občana byť volený.

ÚVK svojím rozhodnutím z 25. decembra 2017 odmietla Navaľného zaregistrovať vzhľadom na jeho platné usvedčenie z údajnej sprenevery v kauze Kirovles, ktoré mu najbližších desať rokov bráni uchádzať sa o prezidentský úrad. Navaľnyj sa voči rozhodnutiu odvolal, Najvyšší súd Ruskej federácie však začiatkom januára jeho odvolanie zamietol.

Navaľného advokáti avizovali, že ak rozhodnutie ÚVK nebude zrušené, znemožnenie účasti svojho mandanta ako kandidáta vo voľbách napadnú aj na Európskom súde pre ľudské práva.

Prezidentské voľby v Rusku sa uskutočnia 18. marca, predvolebná kampaň sa začala 18. decembra. Ich favoritom je súčasný prezident Vladimir Putin, ktorého funkčné obdobie sa skončí 7. mája. V prípade volebného víťazstva zostane Putin (65) vo funkcii ďalších šesť rokov, teda až do roku 2024. Podľa posledných prieskumov mu dôveruje približne 80 percent Rusov a jeho víťazstvo je prakticky isté.