Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Ruský útok v Záporoží si vyžiadal najmenej tri obete a 13 zranených

Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany ruský vojak útočí na Ukrajinu z neznámeho miesta 4. apríla 2024. Foto: TASR/AP

V ukrajinskej Záporožskej oblasti sa nachádza aj Záporožská jadrová elektráreň (ZAES).

Kyjev 5. apríla (TASR) - Najmenej traja ľudia zahynuli a ďalších 13 utrpelo zranenia pri ruskom útoku na ukrajinské mesto Záporožie, uviedol v piatok gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

"Traja ľudia sú mŕtvi," napísal Fedorov na platforme Telegram. Ako spresnil, štyria zo zranených sú v kritickom stave. Podľa tamojšej polície vypálilo Rusko na toto juhoukrajinské mesto v priebehu popoludnia päť rakiet.

V ukrajinskej Záporožskej oblasti sa nachádza aj Záporožská jadrová elektráreň (ZAES). Rusko okupuje ZAES takmer od začiatku invázie z februára 2022 a odvtedy je elektráreň sporadicky terčom ostreľovania. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ohrozovania bezpečnosti tohto zariadenia.

ZAES je najväčšia jadrová elektráreň v Európe. Elektrinu nevyrába od 11. septembra 2022 – v režime tzv. horúceho vypnutia je len jedna pohonná jednotka, ktorá vyrába elektrinu pre potreby ZAES.