Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rutte vyzval Britániu, aby zverejnila predstavu o budúcich vzťahoch

Na archívnej snímke Mark Rutte Foto: TASR/AP Photo

Holandsko je jedným z najvýznamnejších európskych obchodných partnerov Británie.

Amsterdam/Oslo 9. januára (TASR) - Holandský premiér Mark Rutte v utorok vyzval Britániu, aby objasnila svoju predstavu o budúcich vzťahoch s kľúčovými obchodnými partnermi po tom, ako opustí Európsku úniu (EÚ).

Rutte po stretnutí s vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom napísal na sociálnej sieti Twitter: "Je veľmi dôležité, aby Spojené kráľovstvo objasnilo svoje stanovisko k našim budúcim vzťahom." Dodal, že prechodné obdobie je dôležité na minimalizáciu vplyvu (brexitu) na občanov a podniky.

Holandsko je jedným z najvýznamnejších európskych obchodných partnerov Británie. Vláda v Amsterdame očakáva, že ak Spojené kráľovstvo odíde z EÚ v marci 2019 bez obchodnej dohody, hrubý domáci produkt Holandska sa zníži o niekoľko percentuálnych bodov.

Podľa prognostického inštitútu CPB brexit môže znížiť výkon holandskej ekonomiky do roku 2030 o 2 percentuálne body. Analytici z Rabobank jej predpovedali stratu až 4,25 percentuálnych bodov.

Nórska premiérka Erna Solbergová zase v súvislosti s brexitom v utorok vyjadrila nádej, že Spojené kráľovstvo bude mať "čo najtesnejšie väzby s jednotným európskym trhom", ku ktorému patrí aj Nórsko.

"Samozrejme, dúfame v brexit, ktorý spojí Britov čo najtesnejšie s jednotným trhom. To bude najjednoduchší spôsob, ako spolupracovať v budúcnosti," povedala Solbergová na okraj obchodnej konferencie.

"Ak sa tak nestane, sme pripravení rokovať o všetkých oblastiach. Domnievame sa, že máme dobrú spoluprácu s Veľkou Britániou aj s EÚ," dodala.

Nórsko je najväčším producentom ropy a zemného plynu v západnej Európe a má zložitú sieť potrubí na prepravu zemného plynu do Británie, Nemecka a ďalších európskych štátov. Ale brexit pravdepodobne neovplyvní vývoz energie, uviedla Solbergová.