Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ryan: Niet pochybností o tom, že Rusko zasahovalo do amerických volieb

Paul Ryan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Republikán Ryan uviedol, že Rusko zasahovalo do volieb aj podľa americkej spravodajskej komunity a výboru Snemovne reprezentantov pre tajné služby.

Washington 16. júla (TASR) - "Niet pochybností" o tom, že Rusko zasahovalo do prezidentských volieb v USA v roku 2016 a aj naďalej sa pokúša podkopávať demokraciu v Spojených štátoch a na celom svete. Vyhlásil to v pondelok predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Paul Ryan po summite prezidenta USA Donalda Trumpa s jeho ruským partnerom Vladimirom Putinom v Helsinkách. Trump na ňom uviedol, že nevidí žiadny dôvod, prečo by Rusko zasahovalo do amerických volieb, pripomína agentúra AP.

Republikán Ryan uviedol, že Rusko zasahovalo do volieb aj podľa americkej spravodajskej komunity a výboru Snemovne reprezentantov pre tajné služby. "Prezident musí uznať, že Rusko nie je náš spojenec," konštatoval s tým, že Rusko "zostáva nepriateľské voči našim najzákladnejším hodnotám a ideálom".

Líder demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer obvinil Trumpa z "hanebného výkonu" na tlačovej konferencii po boku Putina. Nazval to "smutným dňom pre Ameriku".

Podľa Schumera Trumpove vyjadrenia na jeho európskej ceste vrátane pondelkovej tlačovej konferencie posilnili nepriateľov USA. Popredný demokrat uviedol, že je od šéfa Bieleho domu "nerozvážne, nebezpečné a slabošské", keď verí Putinovi, že Rusko do volieb v roku 2016 nezasahovalo.

Líderka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová vyhlásila, že Trumpova "slabosť pred Putinom" dokazuje, že Rusi majú na neho kompromitujúce informácie.

Bývalý šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John O. Brennan uviedol na Twitteri, že čo sa týka Trumpovho výkonu, nešlo o nič menšie ako zradu.