Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Salvini žaluje černošskú političku za očierňovanie svojej strany

Cecile Kyengeová. Foto: TASR/AP

Kyengeová, ktorú čaká súdne konanie v meste Piacenza, označila Salviniho stranu za rasistickú počas interview z roku 2004 na sociálnodemokratickom podujatí Festa de l'Unita.

Rím 19. septembra (TASR) - Černošskú poslankyňu Európskeho parlamentu Cécile Kyengeovú, na ktorú počas jej pôsobenia na poste talianskej ministerky pre integráciu hádzali banány a prirovnávali ju k orangutanovi, zažaloval taliansky krajne pravicový minister vnútra Matteo Salvini za to, že označila jeho stranu Liga Severu (LN) za rasistickú.

Informoval o tom v stredu denník The Guardian.

Kyengeová, ktorú čaká súdne konanie v meste Piacenza, označila Salviniho stranu za rasistickú počas interview z roku 2004 na sociálnodemokratickom podujatí Festa de l'Unita. Reagovala vtedy na fotografiu, ktorá ju zobrazovala ako orangutana. Obrázok zverejnil na internete Fabio Rainieri, v tom čase tajomník LN v regióne Emilia-Romagna.

Politička, ktorá sa presťahovala do Talianska v roku 1983, aby tam študovala medicínu, na margo žaloby na sociálnej sieti Facebook uviedla: "Salvini ma predvolal na súd, pretože som povedala, že Liga Severu je rasistická. Posúďte sami." Kyengeovej príspevok sprevádzajú ukážky rasistických novinových titulkov, ktoré vygenerovala LN počas uplynulých rokov.

Bola medzi nimi i Salviniho výzva z roku 2009, aby sa v milánskej verejnej doprave zaviedla rasová segregácia.

Salvini, ktorý sa stal šéfom rezortu vnútra a zároveň vicepremiérom Talianska začiatkom júna, už dvakrát predtým podal na Kyengeovú žalobu za očierňovanie. Druhá z nich sa pritom stretla s úspechom, pretože súd rozhodol, že Kyengeovej kritické poznámky nielen hanobili Salviniho stranu, ale aj urážali jej členov.

Kyengeová sa stala terčom rasistických útokov, keď sa v roku 2013 stala prvou černošskou ministerkou Talianska vo vláde bývalého premiéra Enrica Lettu. Jedna z najznámejších inzultácií prišla od republikového senátora LN Roberta Calderoliho, ktorý vyhlásil, že vždy, keď uvidí záber Kyengeovej, "musí myslieť na orangutana".