Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sarkozy v prieskume takmer dostihol svojho vyzývateľa Hollanda

Na snímke z 8.februára 2012 francúzsky socialistický prezidentský kandidát Francois Hollande (vpravo hore) prichádza podať ruku svojmu vyzývateľovi vo voľbách a prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu (druhý zľava sediaci) .Foto: TASR/AP

Dnešný prieskum však tiež ukázal, že v druhom kole volieb 6. mája by Hollande porazil Sarkozyho o celých desať percent. Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia 22. apríla.

Paríž 12. marca (TASR) - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v dnešnom prieskume verejnej mienky prvýkrát takmer dostihol svojho socialistického vyzývateľa Francoisa Hollanda, za ktorým už zaostáva iba o pol percenta. Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia 22. apríla.

Dnešný prieskum inštitútu Ifop/Fiducial ukázal, že v súčasnosti by Sarkozyho volilo 28 percent opýtaných, čo je o celé percento viac ako v nedeľu a Hollanda 28,5 percenta, čo znamená, že pol percenta stratil. Prieskum sa robí denne a ešte začiatkom marca mal Hollande 3,5-percentný náskok pred Sarkozym.

Dnešný prieskum však tiež ukázal, že v druhom kole volieb 6. mája by Hollande porazil Sarkozyho o celých desať percent.

Francúzske prezidentské voľby sa profilujú ako otvorený súboj dvoch politikov. Sarkozy sľubuje sprísnenie imigračných kontrol, štrukturálne reformy a referendá o politike a Hollande vyššie dane a sociálne výdavky, ale tiež zníženie rozpočtového deficitu.

Ide o prvý voličský prieskum po tom, ako Sarkozy v nedeľu pohrozil pozastavením členstva Francúzska v Schengene, ak Európska únia nesprísni svoje opatrenia voči imigrantom. Nový impulz jeho predvolebnej kampani dalo aj vyhlásenie, že EÚ by mala mať zákon podobne ako majú USA, ktorý vyžaduje od vlád, aby kupovali európske produkty.

Hollande vo vysielaní televízneho programu France 3 vyhlásil: "Nenechám sa ovplyvňovať prieskumom."