Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia po vyjadreniach nemeckého ministra stiahla veľvyslanca

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nemecký minister zahraničných vecí kritizoval vo štvrtok politiku Saudskej Arábie v priľahlom regióne, pričom ju označil za dobrodružnú.

Rijád 18. novembra (TASR) - Saudská Arábia sa rozhodla stiahnuť svojho veľvyslanca z Nemecka vzhľadom na kritiku zo strany nemeckého ministra zahraničných vecí Sigmara Gabriela, ktorú považuje za "prekvapujúcu". Agentúra DPA o tom informovala v noci na sobotu s odvolaním sa na správu saudskoarabskej tlačovej služby SPA.

Saudská Arábia podľa nej povoláva svojho veľvyslanca "na konzultácie", zatiaľ čo nemeckému veľvyslancovi v Rijáde odovzdá protestnú nótu.

Gabriel kritizoval vo štvrtok politiku Saudskej Arábie v priľahlom regióne, pričom ju označil za "dobrodružnú". Okrem iného narážal na špekulácie okolo osudu libanonského premiéra Saada Harírího, ktorý začiatkom novembra nečakane oznámil z Rijádu svoje odstúpenie z funkcie.

Šéf nemeckej diplomacie sa vyjadroval o Saudskej Arábii po stretnutí s libanonským náprotivkom. Saudskoarabský rezort zahraničných vecí v reakcii uviedol, že Gabrielove slová boli založené na "mylných informáciách" a "neprispievajú k stabilite v regióne".