Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia zostrelila nebezpešný dron jemenských povstalcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď šiitskí povstalci dobyli hlavné mesto Saná.

Rijád 23. mája (TASR) - Saudská Arábia dnes zlikvidovala výbušninami naložený dron, pomocou ktorého chceli jemenskí šiitskí povstalci - známi ako húsíovia - zaútočiť na letisko v saudskoarabskom pohraničnom meste Nadžrán. S odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu koalície bojujúcej proti húsíom v Jemene o tom informovala agentúra AFP.

"Výbušninami naložený dron, ktorý vyslali húsíjskí teroristi, aby zasiahol letisko v Nadžráne, bol zachytený a zničený saudským letectvom," vyhlásil hovorca koalície.

Jemenskými povstalcami kontrolovaná televízna stanica al-Masirah v tejto súvislosti uviedla, že cieľom v poradí už tretieho útoku húsíov na letisko v Nadžráne za posledných 72 hodín bol systém protivzdušnej obrany Patriot.

Hovorca koalície však vyhlásil, že "povstalci zaútočili na civilné letisko", a varoval húsíov pred "odplatou". Výbušninami naložený dron húsíov zničil podľa al-Masirah v utorok na rovnakom letisku sklad zbraní.

Hovorca koalície útok jemenských povstalcov v utorok potvrdil, avšak bezposádkové lietadlo malo podľa jeho slov aj v tomto prípade zaútočiť na "civilistami využívané zariadenie".

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď šiitskí povstalci dobyli hlavné mesto Saná. V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá bojuje za to, aby sa legitímna jemenská vláda opäť dostala k moci.