Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabský korunný princ obvinil Irán z útoku na tankery

Na archívnej snímke saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Foto: TASR/AP

Incident, pri ktorom boli údajne použité námorné míny, sa odohral len mesiac po tom, ako boli terčami útokov pri brehoch Spojených arabských emirátov iné štyri tankery.

Rijád 16. júna (TASR) - Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán obvinil Irán z útoku na tankery v Hormuzskom prielive a dodal, že nebude váhať "riešiť" prípadné hrozby pre kráľovstvo, uviedla agentúra AFP.

"My nechceme vojnu v regióne...no nebudeme váhať s riešením akýchkoľvek hrozieb pre našich ľudí, našu suverenitu, našu územnú celistvosť a naše životné záujmy," povedal Muhammad bin Salmán vo svojom prvom verejnom vyhlásení k štvrtkovému útoku.

"Iránsky režim nerešpektoval prítomnosť japonského premiéra ako hosťa v Teheráne a reagoval na jeho (diplomatické) úsilie útokom na dva tankery, z ktorých jeden bol japonský," vyhlásil korunný princ. "Irán a jeho zástupcov" tiež obvinil z útokov na štyri tankery, zakotvené v Ománskom zálive pri brehoch Spojených arabských emirátov, ktoré sa odohrali 12. mája.

Terčom štvrtkového útoku v blízkosti Hormuzského prielivu sa stali ropný tanker Kokuka Courageous a tanker Front Altair. Podľa regionálnych médií došlo na lodiach k explóziám a požiarom, pričom posádky museli evakuovať. Spojené štáty okamžite obvinili z útokov Irán, ktorý to však odmietol a obvinil Spojené štáty z podporovania kampane proti nemu.

Incident, pri ktorom boli údajne použité námorné míny, sa odohral len mesiac po tom, ako boli terčami útokov pri brehoch Spojených arabských emirátov iné štyri tankery. Útoky len vystupňovali dlhotrvajúce napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi a ich spojencami v Perzskom zálive.