Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Schallenberg vo Vietname rokuje o hospodárskej spolupráci

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Rakúsko musí v tomto neistom období hľadať nových a spoľahlivých partnerov, povedal Schallenberg po stretnutí s vietnamským ministrom zahraničných vecí Bui Thanh Sonom.

Hanoj 17. apríla (TASR) - Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg v pondelok začal vo Vietname rokovať o hospodárskej spolupráci. Požiadal tiež o podporu postoja európskych krajín k vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry APA.

Rakúsko musí v tomto neistom období hľadať nových a spoľahlivých partnerov, povedal Schallenberg po stretnutí s vietnamským ministrom zahraničných vecí Bui Thanh Sonom.

Obe krajiny majú spoločný záujem o svet, v ktorom sa dodržiavajú dohody a územná celistvosť a zvrchovanosť krajín povedal rakúsky minister. Podľa jeho slov má Vietnam kľúčovú úlohu v oblasti juhovýchodnej Ázie.

Schallenberg vzájomné vzťahy označil za doteraz najlepšie. Upozornil však, že má záujem hovoriť aj o otázke ľudských práv. Vietnamského blogera Nguyena Lana Thanga totiž minulý týždeň odsúdili na dlhoročné väzenie za kritiku vlády.

Vietnam má tradične dobré vzťahy s Ruskom a dlhodobo čelí výzve zo strany susednej Číny. V prípade územných sporov s Čínou Vietnam požaduje dodržiavanie medzinárodného práva rovnako, ako to robia európske krajiny v prípade ruskej agresie na Ukrajine. Pri podpore doterajších rezolúcií OSN proti ruskej agresii sa však Hanoj vždy zdržal hlasovania.

Bui Thanh Son pripomenul hospodárske stránky návštevy a ocenil, že súčasťou delegácie sú predstavitelia rakúskeho hospodárstva.

"Som presvedčený, že táto návšteva zohrá dôležitú úlohu pri ďalšom prehlbovaní výborných vzťahov," povedal vietnamský minister.

Rakúsko patrí medzi desať najdôležitejších vývozných trhov pre vietnamský tovar. Schallenberg a podpredseda Rakúskej hospodárskej komory (WKÖ) sa majú v pondelok zúčastniť na fóre zameranom na spoluprácu v oblasti infraštruktúry a investícií. Schallenberg absolvuje rokovanie s vietnamským premiérom Pham Minh Chinhom a v utorok sa stretne s vietnamským ministrom priemyslu a obchodu.