Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Šéf NATO vyzval na ďalšie rokovania o dodávkach stíhačiek na Ukrajinu

Generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg gestikuluje počas vyhlásenia pred otvorením ďalšieho stretnutia zástupcov krajín kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na leteckej základni v Ramsteine v piatok 21. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Stoltenberg zdôraznil, že vyzbrojenie Ukrajiny je v súčasnosti naliehavejšie než diskusie o jej potenciálnom vstupe do NATO.

Ramstein 21. apríla (TASR) - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že chce, aby členské štáty NATO pokračovali v rokovaniach o dodávkach západných stíhačiek na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Stoltenberg zdôraznil, že vyzbrojenie Ukrajiny je v súčasnosti naliehavejšie než diskusie o jej potenciálnom vstupe do NATO. "Ak sa Ukrajina nepresadí ako suverénny nezávislý štát v Európe, nemá zmysel diskutovať o členstve, dodal.

Šéf NATO vyjadril podporu ďalším diskusiám o tejto záležitosti už pred stretnutím kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na leteckej základni Ramstein v Nemecku.

Ukrajina dosiaľ dostala od Slovenska a Poľska sovietske stíhačky MiG-29. Od svojich západných spojencov však aj naďalej žiada moderné stíhačky, akými sú napríklad americké F-16, pripomína DPA.