Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

K ukrajinskej metropole sa vydala kolóna autobusov s vojakmi

Zaplnené centrálne námestie v Kyjeve. Foto: TASR/AP

K presunu vojakov a vojenskej techniky dochádza deň po masovej demonštrácii v centre Kyjeva, ktorej účastníci žiadali odstúpenie prezidenta Viktora Janukovyča.

Kyjev 9. decembra (TASR) - Velenie kyjevskej polície dnes informovalo, že k ukrajinskej metropole sa vydala kolóna autobusov s príslušníkmi jednotiek ministerstva vnútra. Podľa agentúry RIA Novosti však opozičná strana Baťkivščyna medzičasom začala vyjednávať s príslušným velením a podarilo sa jej dosiahnuť návrat kolóny do domovskej základne.

Po zverejnení správy o presune policajných posíl sa aktivisti opozície, ktorí niekoľko dní blokovali vládne budovy v centre Kyjeva, začali sťahovať, informovala agentúra AP.

Medzitým polícia uzavrela vstupy do troch staníc metra v blízkosti budovy radnice. Podľa AP polícia toto opatrenie zdôvodnila hlásením o nastraženej bombe.

Informácie o presune kolóny autobusov s vojakmi potvrdila aj opozičná strana Baťkivščyna, podľa ktorej súčasťou kolóny pozostávajúcej z asi desiatich autobusov boli aj štyri autá so "špeciálnou technikou".

Hovorkyňa veliteľa jednotiek ministerstva vnútra potvrdila presun personálu zo základne vo Vasiľkove neďaleko Kyjeva, ale neuviedla jeho cieľ, s tým, že ide "o plánovanú redislokáciu". Podľa Baťkivščyny sa kolóna autobusov presúvala smerom k inej vojenskej základni - v Irpene. Pri odchode z Vasiľkova kolóna prerazila blokádu miestnych prívržencov opozície a poslancov opozičných strán, pričom bolo poškodených viacero súkromných áut. Podľa hovorkyne pri tom nebol nikto zranený.

Centrum mesta, kde sídli väčšina vládnych budov, je pre autá kvôli blokádam neprejazdné, uviedli dnes policajné zdroje. Polícia Kyjevčanov vyzvala, aby vzhľadom na túto situáciu i vzhľadom na husté sneženie, používali pri preprave radšej metro.

K presunu vojakov a vojenskej techniky dochádza deň po masovej demonštrácii v centre Kyjeva, ktorej účastníci žiadali odstúpenie prezidenta Viktora Janukovyča a zrútili sochu vodcu boľševickej revolúcie v Rusku Vladimira Iľjiča Lenina.

Demonštrácia v Kyjeve - najmohutnejšia od prodemokratickej oranžovej revolúcie v roku 2004 - odsúdila Janukovyčovo nedávne rozhodnutie odvrátiť bývalú sovietsku republiku od Európskej únie a priblížiť ju viac k Rusku.

Masové protestné akcie na Ukrajine vypukli po tom, ako vláda Mykolu Azarova 21. novembra pozastavila prípravu na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ, ktoré sa malo uskutočniť v rámci nedávneho summitu Východného partnerstva v litovskom Vilniuse. Opozícia sa minulý týždeň pokúsila vládu odvolať, ale jej návrh nemal dostatočnú podporu poslancov parlamentu.

Šéf OSN telefonicky požiadal prezidenta Ukrajiny o dialóg s odporcami

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes priamo v telefonickom rozhovore vyzval ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, aby zabezpečil pokojný dialóg so svojimi odporcami s cieľom zmierniť panujúce politické napätie na Ukrajine.

Pan Ki-mun v telefonáte s Janukovyčom vyjadril vážne znepokojenie zo situácie na Ukrajine a zdôraznil, že "v žiadnom prípade sa vláda nesmie uchýliť k násiliu".

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun
Foto: TASR/AP
Státisíce demonštrantov sa dnes zhromaždili v centre ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Opozícia hovorí o účasti okolo milióna ľudí. Protivládni demonštranti s pomocou lán zvrhli sochu sovietskeho vodcu Vladimira Iľjiča Lenina a odrazili mu hlavu.

Šéf svetovej organizácie v rozhovore s Janukovyčom podľa prepisu poskytnutého svetovým agentúram hovorcom generálneho tajomníka OSN "apeloval na mierový dialóg medzi všetkými zúčastnenými stranami".

Pan zároveň privítala uistenie od prezidenta Janukovyča, že konzultácie medzi politickými lídrami sa začnú už čoskoro s cieľom vniesť pokoj do napätej situácie.

Sikorski: Ukrajinská vláda i opozícia by mali zľaviť zo svojich očakávaní


Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski sa domnieva, že požiadavka ukrajinskej opozície na odstúpenie prezidenta Viktora Janukovyča je "politickou chybou".

V interview pre televízny kanál Tvn24 Sikorski svoj názor vysvetlil tým, že práve Janukovyč môže vyriešiť otázku vytvorenia koaličnej vlády alebo podpísania asociačnej zmluvy s EÚ. "Obe strany by mali zľaviť zo svojich očakávaní a začať rokovania, ako vyjsť z tejto patovej situácie," zdôraznil Sikorski.

Prízvukoval, že treba nájsť "ukrajinské riešenie ukrajinského problému", ako realizovať reformy, aby krajina mohla získať pomoc Medzinárodného menového fondu, vyhla sa bankrotu a pridružila sa k EÚ.

Na snímke poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.
Foto: FOTO TASR/AP
Šéf poľskej diplomacie uviedol, že v dohľadnom čase do Kyjeva pricestuje aj vysoká komisárka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Catherine Ashtonová, aby sa pokúsila rokovať s tamojším vedením, vrátane prezidenta. V jeho prípade podľa Sikorského neslobodno zabúdať na to, že je demokraticky zvoleným prezidentom.

Bez ohľadu na nepriaznivé počasie, silné sneženie a vietor, aj dnes na Námestí nezávislosti v Kyjeve pokračuje v protivládnom proteste niekoľko stoviek ľudí. Ďalší blokujú vchody do úradu vlády, parlamentu i generálnej prokuratúry a snažia sa zabrániť ich zamestnancom vi vstupe do budov.

Centrum mesta, kde sídli väčšina vládnych budov, je pre autá kvôli blokádam neprejazdné, uviedli dnes policajné zdroje. Polícia Kyjevčanov vyzvala, aby vzhľadom na túto situáciu i vzhľadom na husté sneženie, používali pri preprave radšej metro.

Masové protestné akcie na Ukrajine vypukli po tom, ako vláda Mykolu Azarova 21. novembra pozastavila prípravu na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ, ktoré sa malo uskutočniť v rámci nedávneho summitu Východného partnerstva v litovskom Vilniuse. Opozícia sa minulý týždeň pokúsila vládu odvolať, ale jej návrh nemal dostatočnú podporu poslancov parlamentu.

Ukrajinská polícia chystá útok na obsadené budovy i Námestie nezávislosti

Zásahové jednotky Berkut a vojaci jednotiek ukrajinského ministerstva vnútra prehradili dnes prístupové cesty k Námestiu nezávislosti v centre Kyjeva, kde sa v uplynulých dňoch konali mítingy a demonštrácie opozície. Líder opozičnej frakcie UDAR Vitalij Kličko vyzval na námestí zhromaždených ľudí, aby vytvorili živú reťaz a zabránili príslušníkom poriadkových síl vo vstupe na tzv. Euromajdan. S odvolaním sa na očitého svedka o tom informoval server Gazeta.ru.

Stanice metra, ktorých vchody ústia na Námestí nezávislosti, sú dočasne zatvorené. Ako oficiálny dôvod sa uvádza preverovanie informácie, že v metre je nastražená bomba.

Na možný útok príslušníkov jednotiek ministerstva vnútra sa začali pripravovať aj opoziční aktivisti, ktorí obsadili budovu radnice v Kyjeve. Ako informovala agentúra Reuters, zhruba 200 policajtov s prilbami a ochrannými štítmi zaujalo pozície približne 50 metrov od radnice.

Podľa koordinátorov opozície budovu opustili všetky ženy, takže v zabarikádovanej budovy zostali len muži. Pred budovou je ešte asi sto prívržencov opozície. O tom, že demonštranti musia budovu radnice opustiť, rozhodol súd. Polícia minulý týždeň uviedla, že všetky osoby, ktoré sa nachádzajú v objekte, ho musia do štyroch dní dobrovoľne opustiť. V opačnom prípade bola polícia pripravená urobiť to násilím.

Pred možným útokom poriadkových síl na Dom odborov, ktorého sa tiež zmocnila opozícia, varoval dnes aj vodca opozičnej strany Baťkivščyna Arsenij Jaceňuk. Novinárov, ktorí pracovali v Dome odborov, vyzval, aby budovu z preventívnych dôvodov opustili.

Podľa jeho slov polícia zablokovala všetky vstupy do staníc metra v centre mesta, kam sa sťahujú zásahové jednotky Berkut a oddiely vojsk ministerstva vnútra.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes podporil myšlienku zvolať okrúhly stôl a hľadať spolu s opozíciou a ďalšími relevantnými politickými a spoločenskými organizáciami riešenie súčasnej situácie na Ukrajine. Ako dnes uviedli v bruselskom sídle EÚ, v utorok a v stredu bude v Kyjeve na návšteve vysoká komisárka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Catherine Ashtonová.